Bruine bladeren door vorst

Laurus noblis vorstschade blad
Verkleur blad Laurus nobilis

Hoe behandel je vorstschade aan heesters

Bruine of verkleurde bladeren

Veel heesters vertonen bruine bladeren door de vorst. Wat moet je doen om een heester met bruine bladeren goed te laten herstellen?De meest uiteenlopende heesters hebben na een stenge vorstperiode in het voorjaar regelmatig last van bruine of verkleurde bladeren. Vaak wordt dan gedacht dat een heester onherstelbaar beschadigd is en dat hij ook niet meer gered kan worden. In de meeste gevallen is dat niet zo. Met een goede aanpak zal een heester zich bijna altijd herstellen.

Blade vorstschade Choisya
Verkleurd Choisya                                   Bruin blad Viburnum tinus                 Verkleurd blad Euonymus fortunei

Hoe en wanneer beschadigde heesters terugsnoeien

Wat moet je doen? Laat de beschadigde heester eerst rustig uitlopen. Afhankelijk van het soort heester zullen omstreeks begin april / begin mei nieuwe groeiknoppen of scheuten op de takken van een heester verschijnen. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn is het een goede tijd om door de vorst beschadigde takken met bruine bladeren terug te snoeien. Hoe doe je dat? Knip met een snoeischaar of een takkenschaar de beschadigde takken tot net boven een nieuwe sterke groeiknop terug. Kom je nog takken tegen met slechts een paar bruine bladeren. Pluk deze dan gewoon met de hand af.

 

bruin blad vorschade laurierkers
Nieuwe groeiknop Laurierkers              Bruin blad Laurierkers door vorst        Laurierkers als struik


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline