Wollige dopluis op Acer palmatum

wollige dopluis op Acer palmatum
Gezonde Acer palmatum                                       Acer p. bedekt met dopluis

Wollige dopluis

Richt wollige dopluis schade aan

Acer palmatum maar ook  hortensia’s en hulst kunnen last hebben van wollige dopluis. Hoe ziet wollige dopluis eruit? Wollige dopluis op een Acer palmatum wordt pas goed zichtbaar wanneer er eitjes gelegd zijn. In de vroege zomer (juni) produceert wollige dopluis eitjes aan de onderkant van het blad in witte, wasachtige plakkaten ( bolletjes). Eind juni komen uit deze plakkaten jonge dopluizen tevoorschijn.
De jonge dopluizen hebben een bruine kleur, zijn ongeveer 4 mm groot. Ze zuigen plantensappen uit de bladeren op en scheiden honingdauw uit, wat later de vorm aanneemt van roetdauw. Dat alles kan de groei van Acer palmatum verzwakken. De aanwezigheid van kleine aantallen dopluizen zullen echter weinig schade aanrichten. Pas als het om grote aantallen gaat kan de plant in zijn groei belemmerd worden.

Bestrijding wollige dopluis

Hoe bestrijd je wollige dopluis.  Besproei de bladeren, ook de onderkant van de bladeren, van Acer palmatum in juni/juli met Promanal-R ( Ecostyle) of met Pyrethrum vloeibaar ( Bayer). In deze periode komen immers de luizen uit de eitjes tevoorschijn. Wil je geen bestrijdingsmiddel toepassen, ga dan als volgt te werk. Veeg de witte plakkaten waarin de jonge luizen zitten met een vochtig wattenschijfje handmatig van het blad af. Dat werkt goed. Zeker als het gaat om kleine aantallen.

wollige dopluis op Annabelle
Annabelle                                                Wollige dopluis op blad Annabelle


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline