Aconitum

sfeerfoto118
Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’                        Aconitum wilsonii ‘Spätlese’

Aconitum

Monnikskap

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli – okt.
  • Hoogte: 0,70 – 1,60 m.
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard:ja

Aconitum is een geweldige vaste plant. Het is een mooie, hoge, statige plant, die tijdens zijn bloeiperiode gevuld is met dikke bloemaren. Zijn kleurenpalet variërt van blauw, paars, wit tot roze. Sommige soorten , zoals de Aconitum x cammarum ‘Bicolor’, hebben prachtig, getekende, witte bloemen met een blauw randje. Een heel mooie, blauwbloeiende monnikskap is  Aconitum wilsonii ‘Spätlese’. Hij bloeit vrij laat in het seizoen, van september tot oktober met aparte, lichtblauwe, lange bloemtrossen. Dit soort wordt ongeveer 1,60 m. hoog. Of kies voor  Aconitum carmichaelli ‘Arendsii’ blijft iets lager, bereikt een hoogte van 0,80 – 1.00 meter en produceert donkerblauwe bloemen. Bloeit eveneens in de nazomer. Voor monnikskap die in de vroege zomer bloeit, neem Aconitum napellus,

Van nature is de Aconitum een bosplant. Hij houdt dus het liefst van lichte schaduw, maar in de zon doet hij het ook goed, mits de grond niet te droog is.

Snoeien

Aconitum (monnikskap) snoeien.  Monnikskap die in de vroege zomer bloeit o.a. Aconitum napellus. Knip na de bloei in augustus de uitgebloeide bloemstengels tot net boven de grond af. Monnikskap die in de later zomer bloeit  o.a. Aconitum carmichaelii, Aconitum wilsonii. Knip na de bloei in oktober de uitgebloeide stengels tot net boven de grond af.

Verzorging

Aconitum kun je gemakkelijk vermeerderen door delen van de wortels. Eens in de 3 of 4 jaar delen zal aconitum ten goede komen.Daardoor zal de plant weer beter gaan bloeien. Het karwei kun je in het vroege voorjaar ( maart-april) april of in  september doen. Haal de aaneengegroeide knolvormige wortels met je handen uit elkaar. Plant elke individuele wortel weer apart aan in de grond. Geef de gedeelde stukken goed water. Denk eraan dat de wortels van aconitum zeer giftig zijn ! Draag daarom handschoenen als je de wortels opgraaft en deelt.

Plantafstand Aconitum. Houd bij het aanplanten een afstand van 20-25 cm tussen de planten aan.

Combineren

Aconitum (Monnikskap ) kan goed gecombineerd worden met Achillea ( Duizendblad ), Aster, Herfstanemeonen, en de struik Perovskia.


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline