Aucuba

Aucuba japonica 'Variëgata' Aucuba japonica 'Variëgata'
Aucuba japonica ‘Variëgata’                                            Aucuba japonica ‘Variëgata’

Aucuba / Aucuba japonica

Broodboom

  • Standplaats: volle zon, halve schaduw, schaduw
  • Grondsoort: elke grondsoort
  • Bloeiperiode: april – mei
  • Hoogte / Breedte : h. 3 m, br. 3 m.
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Groenblijvende struiken voor de schaduw. Aucuba is een sterke, groenblijvende struik, die uitermate goed is opgewassen tegen de meest schaduwrijke plekken in de tuin en neemt genoegen met elke grondsoort. Vele soorten hebben mooi blad. Verder is het goed om te weten dat alleen de vrouwelijke plant bessen produceert op voorwaarde dat er een mannelijke plant in de buurt staat.

Soorten

Aucuba japonica ‘Variëgata’ heeft opvallende glanzende bladeren, die dicht bezet zijn met gele, goudachtige stippen. In april/mei produceert hij kleine, onopvallende rode bloempjes, gevolgd door trosjes helderrode bessen op de vrouwelijke plant, die vanaf de herfst tot aan het voorjaar blijven hangen. Aucuba japonica draagt groene bladeren. Net als de Aucuba japonica ‘Variëgata’ bereikt hij een uiteindelijke hoogte van 3 meter en wordt uiteindelijk 3 meter breed. Wie een lage vorm wilt hebben, moet Aucuba j. ‘Rozannie’ nemen. Hij blijft mooi compact, wordt 1,50 m. hoog en 1 m. breed. Bijzonder is dat Aucuba j. ‘Rozannie’ zichzelf bestuift. Daardoor produceert hij rode bessen zonder dat er een mannelijke plant in zijn omgeving staat.

Aucuba japonica/ Aucuba japonica
Aucuba japonica  ‘Rozannie’                                            Aucuba japonica ‘Rozannie’

Snoeien

Aucuba japonica ( broodboom) snoeien. Alle soorten Aucuba kunnen in maart gesnoeid worden, behalve als het vriest. Snoei de struik licht terug om zijn vorm te laten behouden. Verwijder ook de groene bladeren die groeien aan de bonte soorten.

Drastisch snoeien Aucuba. Is Aucuba te groot geworden dan kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt is maart – april. Kort de hele struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in. Het is handig om eerst te beginnen met de hoogste takken terug te snoeien. Vervolgens kunnen de zijtakken worden aangepakt. Breng na zo’n drastische snoeibeurt een flinke laag tuincompost rondom de basis van de struik aan om de nieuwe groei te ondersteunen.

Aucuba combineren

Aucuba kan ook goed gecombineerd worden met andere groenblijvende struiken voor de schaduw , b.v. Coniferen, Skimmia japonica, Mahonia japonica, Prunus laurocerasus, Sarcococca humulis. Aan de voet van Aucuba kunnen ook varens aangeplant worden, o.a. Dryopteris filix-mas. Deze varen houdt het goed uit op droge, donkere plekken.

Varen Dryopteris-Mas
Dryopteris filix-mas
Voor soorten varens en verzorging. Zie bij varens


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline