Basilicum

basilicum, Ocimum basilicum
Ocimum basilicum ‘Genovese’                            Ocimum    basilicum ‘Violetta’

Ocimum basilicum

Basilicum

  • Standplaats: zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: late zomer
  • Hoogte: 30- 60 cm
  • Winterhard: nee

Soorten Basilicum

De meest bekende en populairste basilicum is ongetwijfeld de Italiaanse basilicum Ocimum basilicum ‘Genovese’. Deze basilicum wordt ongeveer 50 cm hoog, bloeit met zuiver witte , lipvormige bloemetjes  en produceert donkergroene, bladgeurende blaadjes met een smaak van anijs en munt.  Goed voor pesto, pasta’s en tomatensalade. Voor paarsbladige basilicum probeer  ‘Dark Opal’, oorspronkelijk afkomstig uit Turkije, of ‘Violetta’  en ‘Ararat’. De laatstgenoemde is geschikt voor thee en Aziatische gerechten. Ook de verscheidenheid aan smaken binnen de familie van basilicum is groot.  ‘Mrs Burns’ Lemon’ biedt een fijne, frisse citroengeur,  ‘Cinamonette’ onderscheidt zich door zijn kaneelsmaak en geur. ‘Cinamonette’ is uitstekend te gebruiken in fruitsalades.

Basilicum buiten in de volle grond

Gezaaide basilicum kan buiten na half mei in volle grond geplant worden. Basilicum groeit het beste op een zonnige plek, afgeschermd van koude wind , in vruchtbare, goed doorlatende grond. Basilicum is éénjarige, subtropische plant en komt dus buiten niet terug.

Basilicum in potten water geven

Basilicum in plastic potten, die je in de supermarkt of in een tuincentrum koopt, slaan beter aan als je de plant direct verpot. Haal de plant uit de pot en zet hem in een pot, een maat groter waarin je hem gekocht hebt. Breng eerst een laagje goede potgrond in de nieuw pot aan, zet vervolgens de basilicum plant erin, vul verder op met potaarde.

Basilicum water geven. Basilicum moet je vaak water geven. Zodra de aarde licht uitgedroogd aanvoelt, geef je de plant s’ochtends in één keer flink water. Geef hem water op een schotel of zet hem tijdelijk in een kom met water. Laat de plant zich vervolgens helemaal volzuigen met water. Zet basilicum ook op een warme plaats, bijvoorbeeld op de vensterbank. Buiten in de zomer op een warme, beschutte plaats zetten, kan ook. Een nadeel is dat slakken de blaadjes kunnen gaan aanvreten.

Basilicum 'Genovese'
Basilicum in kom water geven                           Toppen basilicum

Bemesting

Geef basilicum zowel binnen als buiten in de volle grond af en toe wat vloeibare mest.

Oogsten

Basilicum oogsten. Blaadjes kunnen geplukt worden. Nog  beter is. Knip een stengel met blaadjes af. Verwijder ook regelmatig de toppen van de plant. Dat bevordert de groei van zijstengels en dus een bossige groei. Beginnende bloemhoofden en stengels met uitgebloeide bloemhoofden mogen ook afgeknipt worden. Zo voorkom je dat de plant zijn energie gaat steken in zaadvorming.


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline