Bergenia

Bergenia 'Baby Doll', Bergenia cordifolia
Bergenia ‘Baby Doll’                                                   Bergenia cordifolia

Bergenia

Schoenlappersplant

  • Standplaats : Volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: elke grondsoort
  • Bloeiperiode : april – mei
  • Hoogte : 35 – 50 cm
  • Wintergroen : ja
  • Winterhard : ja

Niets voor niets is de Bergenia ( Schoenlappersplant ) een geliefde plant. Het is een sterke, groenblijvende, vaste plant die vooral in de winter de tuin extra interessant maakt door zijn opvallend blad. Ofschoon de brede, leerachtige bladeren in de zomer een groene kleur hebben, nemen ze in de winter vaak een lichte, purperrode kleur aan. Rond april – mei produceert de plant stevige stengels waaraan trossen met roze, witroze , witte of rozerood bloempjes verschijnen. Bergenia verdraagt heel goed halve schaduw. In de volle zon zal hij echter beter en rijker bloeien.

Bergenia’s vereisen weinig onderhoud en zijn uitstekende bodembedekkers voor lange of brede borders. Om dichte, grote, matten te maken, moeten ze in grote aantallen worden aangeplant. Zo’n aaneengesloten, groene bedekking staat niet alleen mooi, maar hij zal ook nog eens het onkruid goed onderdrukken.

Soorten

Roze- en witbloeiende soorten Bergenia’s. Bergenia cordifolia is misschien wel de meest gewone. Hij wordt vaak aangeplant, bloeit met helderroze bloemen en wordt 40 – 50 cm hoog. Iets lager blijft Bergenia ‘Baby Doll’. Hij bloeit met lichtroze bloemen. Zuiver witbloeiend is Bergenia ‘Bressingham White’ (h. 40 cm) Zijn witte bloemen vormen een mooi contrast met de rode stelen. Ook de compacte Bergenia ‘Bach’ (h. 30 cm) produceert witte bloemen. Bergenia’s die in de winter een fantastisch, vol, rood blad krijgen zijn o.a. Bergenia ‘Bressingham Ruby’ en Bergenia ‘Eroica’ (h. 40 cm). De laatste draagt violetrode bloemen, die op stevige, hoge stelen staan.

Snoeien

Snoeien Bergenia ( schoenlapppersplant).  Beschadigde- en dode bladeren kunnen in maart, nadat de vorst geweken is, verwijderd worden. Knip na de bloei in juni de uitgebloeide bloemstengels helemaal tot op de grond af.

Verzorging

Plantafstand Bergenia. Houd bij het aanplanten een afstand van 30 – 40 tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aaneengesloten, groene mat. Wordt de Bergenia als bodembedekker aangeplant dan is het verstandig om voor de aanplant flink wat compost  door de tuinaarde te mengen.

Bergenia ( Schoenlappersplant) bloeit niet. Wat is de oorzaak ? Vaak worden oudere planten in de loop der tijd steeds minder productief. Om weer sterke groei en bloemen te krijgen is het raadzaam om oude pollen om de 3 jaar uit de grond te halen en te delen. De beste tijd om Bergenia te delen of vermeerderen is in september.

Combinaties maken

Bergenia’s kunnen goed gecombineerd worden met Buxus, Geranium ( Ooievaarsbek ), Pulmonaria ( Longkruid ) , Daglelies, Vinca ( Maagdenpalm ), Varens.

varens
Bergenia gecombineerd met Polystichum setiferum


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu