Camelia

camellia japonica
Camellia japonica                                                      Knop Camellia japonica

Camellia

Camelia

  • Standplaats: halve schaduw / zonnig
  • Grondsoort: licht zure / humusrijke / goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: febr. – april
  • Hoogte :3-6 m. /Breedte 2,50 m.
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Soorten

Camelia’s zijn mooie, opvallende groenblijvende struiken die veelal aan het einde van de winter geweldige, weelderige bloemen produceren in de kleuren rood, roze of wit. Er zijn verschillende soorten. Camellia x williamsii ‘Donation’ is een sterk en betrouwbaar soort voor in de tuin of in een grote plantenbak. Vanaf februari draagt hij grote semi-dubbele roze bloemen. Hij houdt het liefst van een plaats in de halve schaduw. Ook de moeite waarde is Camellia japonica. Vooral  roodbloeiende struiken zijn geliefd. Hun bloeitijd valt in het vroege voorjaar (maart-april). Camellia japonica stelt zon op prijs.

Snoeien

Camelia japonica snoeien. Indien nodig licht terugsnoeien na de bloei in mei. Licht terugsnoeien doe je alleen om de vorm van de struik mooi te houden. Knip dus alleen de takken af die de vorm bederven. Bijvoorbeeld een lang doorgeschoten tak of takken die elkaar kruisen. De overige takken laat je staan. Camellia x williamsii soorten kunnen eveneens in het voorjaar, na de bloei in mei, licht teruggesnoeid worden om hun vorm te laten behouden.

Drastisch snoeien Camelia. Camellia x williamsii soorten en de Camellia japonica soorten, die te groot zijn geworden, kunnen ook drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt, is net na de bloei van struik, dus aan het einde van de lente of aan het begin van de zomer. Kort de hele struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in. Na een drastische snoei zal de camelia in het eerste jaar weinig of geen bloemen produceren.

Verzorging

Camelia grondsoort. Camelia’s in de volle grond doen het goed op lichtzure, goed doorlatende en humusrijke grond. Camelia’s in potten moeten aangeplant worden met grond voor ericaceën.

Bemesten

Breng in maart rond de basis van struik een laag compost of bladaarde aan van ongeveer 5 cm. Geef de struik in maart ook wat mest voor zuurminnende planten.

knoppen camelia vallen af
Knoppen Camelia japonica

Camelia vorst

Een beschutte plaats is voor alle soorten camelia’s aan te raden. Bescherm bij matige vorst de takken waaraan de knoppen zitten. Dek ze af met vliesdoek van een goede dikke kwaliteit.

Camelia bloeit niet

Camelia laat knoppen vallen. Wat is de oorzaak? In de late zomer en in de herfst ontwikkelt  camelia zijn bloemknoppen aan de top van elke scheut. Als  de plant in deze periode te droog staat, kan een tekort aan water ertoe leiden dat de bloemknoppen in het voorjaar wel eens afvallen. Geef Camelia’s daarom in de volle grond en in potten vanaf de late  zomer tot ver in  okt. in droge perioden ruimschoots water. Daarnaast kun je in het voorjaar een laag compost rond de voet van de plant aanbrengen. Daardoor wordt het vocht in de grond beter vastgehouden.

Camelia combineren

Camelia’s die vanaf febr.- april bloeien kunnen gecombineerd worden met Helleborus ( Kerstroos ), Bergenia ( Schoenlappersplant ), Dicentra ( Gebroken hartje ) en met struiken b.v. Acer palmatum en Rhododendrons .

Acer palmatum 'Atropurpureum' / Acer p. 'Orange Dream'
Acer palmatum ‘Orange Dream’                         Acer palmatum ‘Atropurpureum’

Voor fraaie, soorten Acers zie bij Acer palmatum


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline