Campanula / Klokjesbloem

campanula portenschliagiana campanula persicifolia
Campanula portenschliagiana                                    Campanula persicifolia

Campanula

Klokjesbloem

  • Standplaats : zonnig / lichte schaduw
  • Grondsoort : goed doorlatende, voedzame grond
  • Bloeiperiode : juni -aug.
  • Hoogte : afhankelijk van het soort
  • Wintergroen :afhankelijk van het soort
  • Winterhard : ja

Campanula Soorten

Lage campanula

Campanula poscharskyana ook wel Campanula Addenda genoemd is een laaggroeiende klokjesbloem, wordt ongeveer 15 cm hoog / 60 cm breed. Het is een snel groeiende, wintergroene bodembedekker, want het vormt in een rap tempo heuvelachtige matten. De plant doet het ook heel goed als onderbeplanting in plantenbakken of tegen een muur. Geplant onderaan een muur zal hij al snel omhoog klimmen. Vanaf begin juni to september produceert Campanula poscharskyana violetblauwe of witte stervormige bloemen. Campanula portenschlagiana heeft dezelfde groeiwijze als Campanula poscharskyana en is ook groenblijvend. Campanula garganica is ook een goede keuze. Hij groeit polllenvormend, draagt lichtblauwe bloemen en zal zich niet zo snel uitbreiden als Campanula poscharskyana.

Hoge campanula

Hogere soorten zoals Campanula persicifolia en Campanula lactiflora zijn charmante cottageplanten en ideaal voor achterin een tuin. Campanula persicifolia draagt in de zomer knikkende, klokvormige paarsachtige of witte bloemen en heeft heldere, groene bladeren. Dit soort wordt 70 -90 hoog. Campanula lactiflora produceert rechte, lange aren die bezet met zijn lilablauwe of witte bloemen. Hij wordt tussen 80 cm en 1,20 meter hoog. Campanula persicifolia en Campanula lactiflora zijn niet wintergroen. Ze sterven in de herfst af. Campanula rapunculoides (akkerklokje) wordt ook behoorlijk hoog ( 1 m.), groeit snel en kan soms gaan woekeren.

c. rapunculoides, c. poscharskyana
C. rapunculoides                                      C. poscharskyana

Snoeien Campanula

Campanula hogere soorten. Campanula  lactiflora, Campanula persicifolia.  Verwijder de verwelkte bloemen met de hand of gebruik een snoeischaar om een tweede bloei te stimuleren. Knip de uitgebloeide stengels aan het einde van het groeiseizoen in augustus tot net boven de grond af.
Campanula laaggroeiende soorten. Campanula poscharskyana ( Addenda) en Campanula portenschlagiana . Eind augustus is een goeie tijd om de plant onder handen te nemen, want dan is hij meestal wel uitgebloeid. Trek met de hand na de bloei eind augustus de uitgebloeide ranken uit de plant. Of knip de ranken bij met een gewone kleine snoeischaar. Dat kan ook. Na zo’n knipbeurt volgt vaak nog een kleine, tweede bloei .
Campanula, lage polvormige soorten zoals campanula garganica. Knip na de bloei in juli de uitgebloeide stengels eruit.

Verzorging

Slakken houden van Campanula. Voor bestrijding van slakken in je tuin. Zie bij ziekten en plagen

Richtlijnen voor plantafstanden Campanula’s. Houd bij het aanplanten van lage campanula’s een afstand van 20-40 cm tussen de planten aan. Houd bij het aanplanten van middelhoge campanula’s een afstand van 30-40 cm tussen de planten aan. Houd bij het aanplanten van hoge campanula’s een afstand van 40-50 cm tussen de planten aan.

Wanneer Campanula’s planten. Vanaf het voorjaar tot de late zomer ( eind sept.) kun je Campanula’s planten.

Combinaties maken

Campanula’s kunnen fraai gecombineerd met Astrantia ( Zeeuws knoopje ), Dianthus ( Anjer ), Geranium ( Ooievaarsbek ), Lavandula ( Lavendel ), Nepeta ( Kattekruid ), Rozen.