Campsis

Campsis radicans
Campsis radicans                                                 Campsis radicans

Campsis

Trompetbloem / Trompetklimmer

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: aug – sept.
  • Hoogte / Breedte: h. 8-12 m. , br. 2,5-4 m.
  • Wintergroen: nee ( bladverliezend)
  • Winterhard: vorstgevoelig

Campsis ook wel Trompetbloem genoemd is een fantastische klimmer met een exotisch tintje, die je vaak tegenkomt in Mediterrane landen zoals Spanje en Frankrijk. In ons klimaat doet hij het ook uitstekend maar hij heeft wel een echte, warme, beschutte plaats nodig. Laat hem tegen een muur of een flinke pergola groeien, gericht op het Zuiden. In warme zomers zal hij zeer uitbundig bloeien op zo’n plek. In koele zomers bloeit hij wat minder rijk.

Naast Campsis grandiflora is Campsis x tagliabuana ‘Madame Galen’ een uitstekend en populair soort. ‘Madame Galen’ is een krachtige groeier en produceert in de late zomer spectaculaire, oranje bloemen. Hij heeft veel ruimte nodig om goed tot zijn te komen want hij bereikt een uiteindelijke hoogte van 8-12 meter en een breedte van 2,5 -4 meter. Campsis radicans wordt ongeveer net zo hoog als ‘Madame Galen’. Hij heeft mooi, donkergroen blad en de bloemkleur van dit soort variërt van diepgeel, rood tot oranje. Zijn bloemen zijn trompetvormig en kunnen wel 8 cm lang worden.

Snoeien

Wanneer Campsis (trompetbloem) snoeien. Een Campsis maakt altijd lange uitlopers. Te lange zijscheuten kunnen in maart teruggesnoeid worden tot net boven 2 of 3 gezonde groeiknoppen. Beschadigde takken of te lang geworden takken kunnen in dezelfde periode tot ongeveer  10 cm boven de grond worden afgeknipt. Als het vriest in deze periode moet je de snoeibeurt even uitstellen.

Verzorging

Wanneer Campsis planten. Campsis kun je het beste aanplanten vanaf maart-april, als de vorst voorbij is, tot aan het midden van de zomer.

Jonge Campsis moet in de eerste winters afgedekt worden, b.v. met een flinke laag droge bladeren. Volwassen planten, mits ze op een beschutte plaats staan, hoeven niet afgedekt te worden.

Campsis heeft van nature hechtwortels waarmee hij zich vasthoudt aan muren. Toch komt het vaak voor dat de hechtwortels loslaten omdat ze niet sterk genoeg zijn om het flinke gewicht van de plant te dragen. Het is dus verstandig om de takken aan spandraden vast te maken.


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu