Citroenmelisse

citroenmelisse ( melissa officinalis)
Citroenmelisse

Melissa officinalis

Citroenmelisse

  • Standplaats: volle zon / lichte schaduw
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode:juni-aug.
  • Hoogte: 60-75 cm
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja
  • Andere kenmerken: aantrekkelijk voor bijen

Citroenmelisse ook wel Melissa officinalis genoemd, is afkomstig uit Zuid-Europa en is een vaste plant. Hij draagt helder, groen, ovaalvormig blad. Als je de blaadjes kneust geven ze een citroenachtige geur af. Je kunt de blaadjes gebruiken om thee van te zetten. In de zomer bloeit citroenmelisse met witte bloemetjes, welke rijk aan nectar zijn. Citroenmelisse is dus een uitstekende bijenplant. Melissa officinalis ‘Aurea’ heeft geel, groen blad.

Snoeien

Citroenmelisse ( Melissa officinalis) snoeien. Snoei de plant na de bloei in augustus terug tot 5 à 7 cm boven de grond. Deze snoeibeurt zorgt ervoor dat de plant opnieuw fris, blad zal gaan produceren. De hergroei duurt 4 à 5 weken. Ook voorkom je met een dergelijke knipbeurt dat citroenmelisse zich uitbundig gaat uitzaaien. In oktober snoei je citroenmelisse nogmaals terug tot 5 à 7 cm boven de grond.

Citroenmelisse planten

Plant je citroenmelisse in de volle grond, dan kan hij gaan woekeren, echter niet zo erg als munt. Wil je dat voorkomen, plaats de plant dan in een pot. Citroenmelisse zaait zich ook enorm uit. Als je de plant zijn gang laat gaan, dan zul je vervolgens overal zaailingen aantreffen.

Citroenmelisse overwinteren

Citroenmelisse is een winterharde plant. Bescherm hem in de winter wel tegen te veel nattigheid. Zet citroenmelisse in pot op een plaats waar hij niet veel regen vangt.

Voor verzorging van munt. Zie bij munt


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu