Zuilconiferen

chamaecyparis l. 'Snowwhite'
chamaecyparis l. ‘Snowwhite’

Zuilconiferen

  • Standplaats: zonnig / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Juniperus

Juniperus ook wel Jeneverbes genoemd is een aantrekkelijke zuilconifeer, die het hele jaar er goed uitziet. Heel geliefd is de smalle, slanke, hoogopgaande Juniperus scopulorum ‘Skyrocket’, die blauwachtig getint is. Hij wordt 2 à 3 m. hoog en en 75 cm breed. Plant voor een goed effect meerdere exemplaren aan. In een groepjes van 3 komt de opvallende vorm van dit soort heel goed tot zijn recht. Ook het soort Juniperus chinensis ‘Stricta’ neemt weinig ruimte in. Hij heeft een kegelvormige groeiwijze, draagt prachtig, aromatisch, donkergroen/grijsachtig loof en wordt 2,5 m. hoog en 75 cm breed.

Chamaecyparis lawsoniana

Chamaecyparis lawsoniana ‘Snow White’. Deze zuilconifeer valt altijd op. Hij onderscheidt zich door zijn sneeuwwitte scheuten waardoor de plant enigszins gevlekt lijkt. Groeit langzaam, bereikt na vele jaren uiteindelijk een hoogte van 2 meter en wordt 50 à 75 cm breed. Vormt een mooi contrast met donkergroen struiken.

Coniferen snoeien

Wanneer Zuilconiferen snoeien . Dit soort coniferen hebben weinig snoei nodig. Indien nodig, snoei je begin juni de jonge groene scheuten licht terug. Zo behoudt je de vorm van de conifeer.

Coniferen flink terugsnoeien. Coniferen verdragen geen flinke, zware snoei. Bij Coniferen mag alleen in het groene gedeelte van de plant geknipt worden. Dat geldt zowel voor de boven- als voor de zijkant van de conifeer. Knip je in het oude, bruine hout, dan zal de plant geen nieuwe scheuten aanleggen en loopt dus niet meer uit.

Wanneer  coniferen planten

Wanneer coniferen planten. Coniferen in containers kunnen het hele jaar aangeplant worden. Het voorjaar en het najaar zijn desalniettemin toch de beste perioden om ze in de grond te zetten. Kies je voor het najaar, doe dat dan niet later dan half oktober i.v.m. vroeg invallende vorst.
Tip. Controleer voor de aanplant of de wortelkluit van de conifeer niet te droog is. Zo ja, dompel dan van tevoren de plant onder in een emmer met water en laat hem volzuigen. Plant hem aan en geef hem weer ruimschoots water. Breng na de aanplanting ook een flinke laag compost aan rondom de voet van de conifeerplant om uitdroging van de wortels te voorkomen. Zo’n laag compost zorgt er namelijk voor dat het vocht rondom de wortels wordt vastgehouden. Waarom allemaal deze maatregelen ? Uitdrogen vormt namelijk de grootste bedreiging voor een jonge conifeer.

Problemen

Bij oudere coniferenplanten kunnen de onderste takken soms bruin worden. Wat is de oorzaak hiervan? Meestal wordt het probleem veroorzaakt door te droge grond. Geef een conifeerplant daarom in droge perioden voldoende water en bemest de plant elk jaar in maart met coniferenmest. Bemesting zorgt o.a. voor een betere wateropname.

Geschikte soorten voor Coniferen Hagen.  Zie bij Hagen Soorten/ Coniferenhaag


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline