Hedera / Klimop

Hedera
Hedera hibernica

Hedera

Klimop

Standplaats: zonnig / halve / hele schaduw
Grondsoort: goed, doorlatende grond
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

De overbekende Klimop is een uitstekende, wintergroene klimplant met tal van goeie eigenschappen. Hij groeit zeer snel en leent zich uitstekend voor het bedekken van muren, schuttingen en bogen. Bovendien neemt klimop genoegen met elke standplaats. Zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek in de tuin zal hij het goed doen.

Soorten Klimop

Hedera hibernica en Hedera helix zijn de meest bekende klimopsoorten en worden bijna altijd toegepast voor een snelle, dichte begroeiing op schuttingen en gaaswanden. Hedera hibernica, ook wel Ierse of grootbladige klimop genoemd, is een krachtige klimmer en heeft donkergroen blad. Ongesnoeid kan hij een hoogte van 10 m. bereiken. De gewone klimop, Hedera helix, heeft een wat kleiner blad en komt daardoor wat minder grof over. Ook hij wordt uiteindelijk 10 m. hoog. Wat minder bekend is Hedera helix ‘Green Ripple’. De bladkleur van dit soort is helder groen. Het blad zelf is diep ingesneden en heeft puntige uiteinden. Hij wordt niet hoger dan 3-3,50 m.

Hedera h. 'Goldheart' / Hedera h. 'Green Ripple'
Hedera h. ‘Goldheart’                                 Hedera h. ‘Green Ripple’

Hedera helix ‘Goldhart’ is een mooie, bontbladige klimop met een opvallend, geelgroen gevlekt blad en wordt 3-5 meter hoog. Heel geschikt om donkere hoeken in een tuin te laten oplichten. Bovendien laat deze klimop zich goed combineren met de schitterende, witbloeiende klimplant Solanum jasminoides ‘Album’. Mooi compact blijft Hedera helix ‘Goldchild’. Zijn attractieve bladeren hebben een lichtgroene kleur en zijn omrand met heldergeel. Uitstekend soort om lage muurtjes te laten begroeien. Hij wordt ongeveer 1 meter hoog. Hedera helix ‘Glacier’ produceert prachtige, grijsgroene bladeren met een smalle, fijne crêmeachtige rand. Hij bereikt een hoogte van 2 meter.

 Hedera h. 'Glacier' / Hedera h. 'Goldchild'
Hedera helix ‘Glacier’                                Hedera helix ‘Goldchild’

Klimop aanplanten

Wanneer Klimop ( Hedera ) planten. Klimop kan in principe het hele jaar aangeplant worden. Maart tot begin oktober is desalniettemin de beste tijd om de planten in de grond te zetten. In deze periode is de grond warm en kunnen de wortels nieuwe groei ontwikkelen. Wanneer het vriest en in zeer droge perioden moet je de aanplant van klimop even uitstellen

Plantafstand Klimop. Houd 4 à 5 planten per strekkende meter aan.

Zet de klimop voor het planten met pot en al eerst in een emmer met water en laat hem volzuigen. Maak een plantgat en houd een plantdiepte aan van de pot van de nieuw aangekochte klimop. Zet de klimop vervolgens in het plantgat. Meng vervolgens flink wat compost of goede tuinaarde door de uitgegraven grond om de klimop een goede start te geven. Geef de plant ten slotte flink water.

Klimop heeft ondersteuning nodig

Hoe kun je het beste klimop planten tegen een gaashekwerk. Word de klimop tegen een gaaswand geplaatst dan moeten de scheuten met de hand in de mazen gevlochten worden. Doe dit zowel in de hoogte als in de breedte. Leg de klimop nieuwe scheuten aan tijdens het groeiseizoen, dan vlecht je ze opnieuw in. Na anderhalf jaar zal het gaashek bijna helemaal begroeid zijn.

hedera tegen gaashekwerk
Hedera tegen gaaswerk

Snoeien

Wanneer Klimop snoeien. Om klimop in toom te houden moet hij 2 keer per jaar gesnoeid worden.Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben. De lange uiteinden kunnen dan de dakgoten, de paden bedekken of tot ver in de border zijn gegroeid. Ook de bossige groei aan de bovenkant kan topzwaar zijn geworden. Het snoeien van een klimop kun je het beste doen gedurende de periode maart – half november. Tijdens een vorstperiode kan de klimop niet gesnoeid worden. Met een elektrische heggenschaar is een klimop zeer snel gesnoeid. Het mooiste resultaat krijg je door de klimop handmatig te snoeien met een gewone heggensnaar.

Klimop ( Hedera ) drastisch terugsnoeien. Een te hoog of een breed geworden klimop kan drastisch teruggesnoeid worden. Een klimop kan tot 20 cm boven de grond teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is in maart. Geef de klimop na zo’n ingrijpende snoeibeurt flink wat organische mest en water. Dat bevordert het herstel van de plant.

hedera snoeien
Handmatig snoeien

Vorstschade klimop

Hedera (klimop) heeft door de vorst bruine bladeren gekregen. Wat kun je doen om een klimop met bruine bladeren te laten herstellen. Laat hem eerst rustig uitlopen. Omstreeks april/begin mei zullen nieuwe groeiknoppen of scheuten op de takken verschijnen. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn is het goede tijd om door de vorst beschadigde takken met bruine bladeren flink terug te snoeien. Na zo’n knipbeurt zal klimop zich goed herstellen.

Hedera combineren

Hedera kan heel goed gecombineerd worden met andere klimplanten b.v. Clematis, Jasminum nudiflorum (winterjasmijn), Rosa ‘Climbing Iceberg’ ( Klimroos) en met de witbloeiende Solanum jasminoides ‘Album’ ( nachtschade). Aan de voet van hedera kunnen ook laagblijvende, groene bodembedekkers geplant worden.

Alternatief voor klimop. Zie bij groenblijvende klimplanten


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline