Helleborus / Winterroos

Helleborus orientalis
Helleborus orientalis-hybride                                       Helleborus orientalis-hybride

Helleborus

Kerstroos / Winterroos

  • Standplaats: halve schaduw / zonnig
  • Grondsoort: goed doorlatende, humusrijke grond
  • Bloeiperiode: jan – april
  • Hoogte: 40 – 60 cm
  • Wintergroen: niet-bladverliezend
  • Winterhard: ja

Helleborus is een echte winterbloeiende plant. De normale bloeiperiode loopt van eind jan. tot half april. In een milde winter verschijnen de bloemen al vaak begin jan. Helleborus groeit het beste op een zonnige, halfschaduwrijke plaats. Staat de plant in de volle schaduw, dan zal hij minder bloemen krijgen.

Soorten

Helleborus orientalis-hybride is ongelooflijk populair. Dat heeft alles te maken met zijn fantastisch kleurenpalet. Hij bloeit in de kleuren wit, witroze, roze, wijnrood, paars, abrikoos en geel. Bovendien is Helleborus orientalis-hybride niet veeleisend. In een humusrijke grond en op een halfschaduwrijke / zonnige plaats zal hij het goed doen. De  bloemen verschijnen elk op aparte bloemstelen. Het blad is diep ingesneden en groenblijvend. Ook zaait Helleborus orientalis zich bijzonder goed uit. Wel duurt het 2 tot 3 jaar jaren voordat de zaailingen zelf bloemen gaan produceren.

Helleborus niger/helleborus orientalis
Helleborus niger                                                       Helleborus-orientalis hybride

Helleborus niger, bloeit met sneeuwwitte, grote bloemen. In het wild groeit de plant in bergachtige streken en op alpenweiden. Zijn donkergroene bladeren met diepe lobben voelen wat leerachtig aan. Helleborus niger is in tegenstelling tot Helleborus-orientalis hybride niet zo’n gemakkelijke plant. Vaak hoor je de klacht dat Helleborus niger maar niet wil groeien en ook nog eens weinig bloemen geeft. Wat ligt dat aan ? De geringe groei heeft grotendeels te maken met zijn voorkeur voor een bepaalde grondsoort. Helleborus niger staat namelijk graag in een steenachtige, vruchtbare grond, die ook nog iets wat kalkachtig moet zijn.

Helleborus argutifolius
Helleborus argutifolius                                           Blad Helleborus argutifolius

Ook de moeite waard is Helleborus argutifolius. Deze helleborus komt oorspronkelijk uit Corsica en Sardinië, heeft stekelig, leerachtig, wintergroen blad en verlangt een zonnige standplaaats. De lichtgroene, komvormige, knikkende bloemen maar ook de bladeren verschijnen aan één en dezelfde rechtopgaande stengel ( Hoogte 60-90 cm). Helleborus a. ‘Silver Lace’ groeit minder krachtig en wordt slecht 40 cm hoog.

Snoeien

Helleborus snoeien. Lelijke, oude maar ook beschadigde bladeren van Helleborus orientalis-hybride kunnen eind januari / begin februari afgeknipt worden. Als het vriest in deze periode stel je de knipbeurt even uit. Zo rond eind april krijgt plant weer nieuwe bladeren
.
Eind april zijn de bloemen van Helleborus-orientalis hybride wel uitgebloeid. Knip ze dan tot op de grond af. Als je wilt dat Helleborus zichzelf uitzaait, laat dan de uitgebloeide bloemen staan. Ze zullen dan zaaddozen ontwikkelen. Eind mei als de zaaddozen volgroeid en rijp zijn, verspreiden ze hun zaad rond de oude plant. Uit het zaad komen dan vervolgens nieuwe helleborus zaailingen op.

Snoeien Helleborus argutifolius/Helleborus foetidus. Voor deze soorten geldt een ander verhaal. Knip je de individuele bladeren die immers aan de bloemstengel groeien, tijdens de bloei af, dan blijf je zitten met een lange, kale stengel met slechts bloemen aan de top. Knip de oude bloemstengel met blad pas na de bloei eind april tot op de grond af.

 Helleborus o. zonder blad Helleborus zaailingen
Helleborus orientalis zonder blad       Helleborus zaailingen

Verzorging

Wanneer Helleborus planten. Helleborus kan vanaf maart tot aan het einde van de herfst worden aangeplant. Als je een Helleborus plant, meng dan ook flink wat compost of goeie potaarde door de tuingrond heen. Dat komt een rijke bloei ten goede.

Helleborus bemesten. Helleborus heeft zeker baat bij organische mest. Geef de plant in april en in oktober gedroogde koemest. Strooi de gedroogde koemest rond de voet van de plant en hark het licht in.

Helleborus vermeerderen

Kan een pol helleborus gedeeld worden, als hij te groot geworden is ? Helleborus kan zeker gedeeld worden. Delen doe je in het late voorjaar als de plant is uitgebloeid (eind april) of anders in de vroege herfst. September is een goeie maand,want dan is de grond nog warm. Hoe ga je te werk. Graaf de pol volledig uit. Deel hem met een spa in twee of drie stukken. Plant elk stuk weer aan met goeie potaarde.

Problemen

Als het vriest zakken de bloemstengels van Helleborus in elkaar en gaan vervolgens helemaal slap hangen. Gaat de plant in een vorstperiode dood? Beslist niet. Als de vorst uit de grond is en de temperatuur flink boven nul komt, dan zul je zien dat de bloemstengels zich weer omhoog richten en weer verder gaan met groeien en bloeien.

Helleborus kan last krijgen van bruine, zwarte vlekken op zijn bladeren. Voor bestrijding zie bij ziekten en plagen.

Combinaties maken

Helleborus kan mooi gecombineerd worden met Sneeuwklokjes, Cyclamen coum ( Cyclaam), Ophiopogon ( Ophiopogon ), Voorjaarsbloeiende bollen , Varens.


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline