Hibiscus

hibiscus (tuinhibiscus)
Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’                             Hibiscus syriacus ‘Woodbridge’

Hibiscus syriacus

Altheastruik/Tuinhibiscus

Standplaats: volle zon

  • Gondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: aug. – okt.
  • Hoogte / Breedte: h. 2- 3 m., br. 2 m.
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Hibiscus is een prachtige struik voor de nazomer. Hij bloeit in aug.-sept. met enkel of gevulde bloemen in allerlei tinten van wit, roze, zachtroze tot violetblauw. Alle hibiscussen zijn echte zonaanbidders. Geef een hibiscus een zonnige standplaats. Op zo’n plek zal hij de meeste bloemknoppen aanleggen met als gevolg een rijke bloei. De struik heeft een opgaande groeiwijze en verliest zijn blad in de herfst.

Soorten

Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’  is zeer geliefd. Hij produceert grote, violetblauwe bloemen met een donkerrood hart in het centrum en wordt bijna 2 meter hoog en 2,50 meter breed.Ook de moeite waard zijn Hibiscus s. ‘Leopoldii’ en Hibiscus ‘Red Heart’. Hibiscus s. ‘Leopoldii’ draagt opvallende, gevulde witte met rozerode bloemen. De bloemen van Hibiscus s. ‘Red Heart’ zijn echt zuiver wit. Het hart van de bloem is dieprood. De bekende Hibiscus s. ‘Woodbridge’ bloeit met dieproze 8 cm grote bloemen met donkerrood gevlekt hart.

Hibiscus s. 'Leopoldii', Hibiscus s. ''Red Heart'
Hibiscus syriacus ‘Red Heart’                    Hibiscus syriacus ‘Leopoldii’

Hibiscus op stam.

Hibiscus syriacus wordt ook als boompje op stam verkocht. Hibiscus s. ‘Helene (wit met rood hart) en Hibiscus s. ‘Diana’ ( witte bloement ) zijn dan een goede keuze.

Snoeien

Hibiscus snoeien. Voor een echte rijke bloei snoei een hibiscus elke jaar in maart-april terug. Snoei de lange, uitgegroeide scheuten van het voorafgaande jaar flink teurg. De struik zal dan snel weer nieuwe takken produceren, waaraan halverwege de zomer weer de bloemen zullen verschijnen. Als je de vorm van een hibiscus wilt behouden, dan kun je besluiten om hem niet te snoeien. Hij zal ook zonder snoei bloemen produceren, alleen minder bloemen.

Hibiscus op stam snoeien. Ook een hibiscus op stam moet in maart-april gesnoeid worden voor een volle, rijke bloei. Kort de takken tot ongeveer de helft in. Let er wel op dat je niet onder de entplaats terugsnoeit. Dat is niet goed.

Bemesten

Breng in maart-april, na de snoei, een flinke laag compost rond de basis van de struik aan.

Combinaties maken

Hybiscus  kan gecombineerd worden met  laatbloeiende planten b.v. Agastache ( Dropplant ), Herfstanemonen, Sedum ( Vetkruid ).

Herfstanemone / Sedum
Herfstanemone                                                                        Sedum


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu