hydrangea macrophylla / Hortensia

Hydrangea m. Endless Summer
Hydrangea m. Endless Summer                      Hydrangea macrophylla

Hydrangea macrophylla

Hortensia /Boerenhortensia

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: vochtige / goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli – sept.
  • Hoogte 1-2 meter
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard:ja

De meest bekende hortensia is misschien wel Hydrangea macrophylla. Het is een makkelijke bladverliezende struik, die in de nazomer bloeit met ingetogen tot zeer theatrale kleuren, uiteenlopend van wit, rood, roze, dieproze, blauw tot paars. Zijn bloemen zijn veelal bolvormig. Er zijn ook Hydrangea macrophylla die de hele zomer door bloeien. Dat zijn de zogenaamde Hydrangea macrophylla ‘Endless Summer’, ‘Forever and Ever’ en ‘Everbloom’. Voor deze soorten zie bij doorbloeiende hortensia’s.

Bloemen verwijderen

Hydrangea macrophylla uitgebloeide bloemen afknippen. Laat de oude bloemen tijdens de wintermaanden met rust. Ze vormen een bescherming voor de nieuwe bloemknoppen tegen vorst en gure wind. In maart, als het gevaar voor vorst geweken is, kunnen alle bruine, oude, uitgebloeide bloemen tot net boven de eerste of tweede gezonde knop teruggesnoeid worden.

Hortensia snoeien
Bloemen afknippen Hydrangea macrophylla        Uitlopende Hydrangea macrophylla

Snoeien Hydrangea macrophylla

Hoe en wanneer Hydrangea macrophylla snoeien. Hydrangea m. begint al in de nazomer met het aanleggen van nieuwe bloemknoppen. Zou je alle takken vervolgens in voorjaar flink terugsnoeien, dan zal de plant geen bloemen geven . Toch is het aan te raden om een volwassen Hydrangea m. regelmatig te verjongen. Snoei in maart ongeveer 1/3 van de oudste, dikste takken terug tot 5-10 cm boven de grond . Deze vorm van snoei zet aan tot groei van nieuwe scheuten en zorgt ervoor dat de bloemgrootte niet terugloopt.

Hydrangea macrophylla drastisch snoeien. Is een Hydrangea m. echt te groot geworden dan kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Snoei in maart alle takken tot 20-30 cm boven de grond terug. Geef de plant flink wat water en compost.  Na deze snoei zal hij weer nieuwe scheuten produceren maar niet onmiddellijk nieuwe bloemen geven.

Plantafstand

Plantafstand Hydrangea macrophylla. Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de planten aan.
Plantafstand Hydrangea macrophylla Endless Summer. Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de planten aan.

Verzorging

Alle soorten Hortensia’s houden absoluut niet van droogte. Geef ze bij droogte, vooral in het voorjaar en in de zomer, flink water. Het is niet verstandig om ze af en toe een beetje water te geven. Het beste is om ze in één keer een grote hoeveelheid water te geven.

Soms worden Hortensia’s tijdens het bloeiseizoen wat kaal aan de onderkant. Ook kunnen de bladeren geel worden. Wat is de oorzaak ? Bijna altijd wordt kaalheid / gele bladeren veroorzaakt door de combinatie droogte en weinig regen.

Plantencombinaties met hortensia

Hortensia’s kunnen goed gecombineerd worden met vaste planten, b.v. met Aruncus ( Geitenbaard ) Geraniums, Herfstanemonen, Lavendel, Salvia , Buddleja davidii ( Vlinderstruik ), Rozen, Siergrassen en groenblijvende bodembedekkers.

Hortensia Annabelle, Pluimhortensia
Hydrangea arborenscens ‘Annabelle’                      Hydrangea paniculata

Voor snoeien en verzorging Hydrangea a. ‘Annabelle’. Zie bij Hydrangea arborescens.

Voor snoeien en verzorging Hydrangea paniculata (Pluimhortensia) Zie bij Hydrangea paniculata

Foto’s Greenfingersonline/Modeste Herwig


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline