Hydrangea paniculata / pluimhortensia

Hydrangea paniculata
Hydrangea paniculata ‘Limelight’

Hydrangea paniculata

Pluimhortensia

Standplaats: volle zon/halve schaduw

  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeitijd ; juli-sept.
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Hydrangea paniculata is oorspronkelijk afkomstig uit China en Japan en wordt ook wel pluimhortensia genoemd. Deze naam dankt hij aan zijn grote, kegelvormige bloempluimen. Als de pluimen in juli gaan uitlopen krijgen ze een geelgroene kleur, vervolgens verlopen ze naar schitterend, crême-wit. Wanneer de herfst gaandeweg nadert nemen de bloempluimen lichtroze tinten aan.

Soorten

De bekende Hydrangea paniculata ‘Limelight’ is een mooi soort. Zijn bloempluimen kunnen wel 15-30 cm lang worden. De plant bereikt een hoogte van 1,50-2 m. Hydrangea p. ‘Little Lime’ (‘Jane’) heeft dezelfde eigenschappen. Hij blijft alleen een stuk lager ( hoogte 1,10 m.) Een mooie vorm voor een kleine tuin. Ook Hydrangea p. ‘Pinky Winky’ heeft als voordeel dat hij niet zo hoog wordt ( hoogte 1,00-1,40 m.). De bloemstelen van dit soort hebben een donkerrode kleur. Aan het einde van het seizoen nemen de bloempluimen een diepe roze/rode kleur aan. Hydrangea p. ‘Pinky Winky’ is ook op stam verkrijgbaar, vaak in een hoogte van 80 cm.

Hydrangea paniculata Grandiflora, Hydrangea paniculata Limelight
Hydrangea p. ‘Grandiflora’                                                        Hydrangea p. ‘Limelight’

Ook de moeite waard is Hydrangea p. ‘Vanille Fraise’ ( hoogte 2 m.). De pluimvormige bloemen verkleuren weliswaar roze/rood maar zeker niet zo diep als die van Hydrangea p. ‘Pinky Winky’. Hydrangea p. ‘Grandiflora’ heeft een breede, opgaande groeiwijze. Hij bereikt een hoogte van 2,50 m en een breedte van 1,50 m. Eeen mooi vorm voor een grote tuin.

Snoeien

Wanneer Hydrangea paniculata ( pluimhortensia ) snoeien. Alle soorten Hydrangea paniculata kunnen allemaal in maart tot 20-30 cm boven de grond worden teruggesnoeid.

Snoeien jonge Hydrangea paniculata. Alle jonge planten hoeven de eerste twee jaar niet gesnoeid te worden.

Plantafstand

Plantafstand Hydrangea paniculata ( pluimhortensia). Houd bij het aanplanten een afstand van 75 cm tussen de planten aan. Wanneer Hydrangea paniculata aanplanten. Vanaf maart tot half okt. kun je pluimhortensia’s planten. In deze periode is de grond nog warm en zullen de planten goed wortel schieten.

Verzorging

Sommige Hydrangea paniculata soorten kunnen tijdens het seizoen gaan hangen, met name Hydrangea p. ‘Grandiflora’. Wat kun je eraan doen. Hoe harder je een pluimhortensia terugsnoeit, hoe groter de kegelvormige bloemen worden. Minder diep terugsnoeien, b.v. tot 60 cm boven de grond zorgt ervoor dat de bloemen minder groot en zwaar worden, waardoor ze dus minder gaan hangen. Je zou zelfs nog kunnen overwegen om een pluimhortensia niet terug te snoeien. Ongesnoeide pluimhortensia’s zullen zeker bloemen produceren, alleen kleinere.

Alle soorten Hortensia’s houden absoluut niet van droogte. Geef ze bij droogte, vooral in het voorjaar en in de zomer, flink water. Het is echter niet verstandig om ze af en toe een klein beetje water te geven. Beter is om ze in één keer een grote hoeveelheid water te geven.

Soms worden Hortensia’s tijdens het bloeiseizoen wat kaal aan de onderkant. Ook kunnen de bladeren geel worden. Wat is de oorzaak ? Bijna altijd wordt kaalheid / gele bladeren veroorzaakt door de combinatie droogte en weinig regen.

Pluimhortensia combineren

Hydrangea paniculata  (pluimhortensia ) kan fraai gecombineerd worden met tal van vaste planten zoals Astrantia, Asters, Phlox en zomerbloeiende struiken zoals Hibiscus en Vlinderstruik.

Phlox p. Bright Eyes
Phlox paniculata ‘Bright Eyes’


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline