Hydrangea petiolaris

Hydrangea petiolaris
Hydrangea petiolaris

Hydrangea petiolaris

Klimhortensia

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: vruchtbare, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – aug.
  • Hoogte / Breedte: hoogte 15 m. / breedte: 3 – 5 m.
  • Wintergroen: nee ( bladverliezend)
  • Winterhard: ja

Hydrangea petiolaris, ook wel klimhortensia genoemd, is een imposante, bladverliezende klimmer en kan in de loop der jaren een flinke hoge muur of schutting volledig bedekken. Maar je moet wel geduld hebben. Het is een langzamer groeier en het duurt wel even voordat een muur volledig begroeid is. In juni – aug. produceert hij platte tuilen met kleine, witte bloemen. Zijn bladeren zijn mooi donkergroen en bijna hartvormig. Een klimhortensia kan in de halve schaduw maar op een zonnig standplaats zal hij beter en rijker bloeien.

Hydrangea petiolaris
Klimtakken Hydrangea petiolaris                               Uitlopende zijtakken Hydrangea petiolaris

Snoeien

Klimhortensia ( Hydrangea petiolaris ) snoeien. Houd er rekening mee dat hij 2 soorten takken heeft. 1. Klimtakken met hechtwortels die een muur bedekken. 2. Zijtakken die aan de klimtakken groeien. De zijtakken, die vaak van de muur af groeien, kunnen het beste na de bloei in september tot 15 cm van de klimtak teruggesnoeid worden. Snoei alle zijtakken niet in één keer terug. De klimhortensia zal het jaar daarop dan zeker geen bloemen produceren. Beter is om elk jaar, gelijkmatig over de plant verdeeld, een aantal zijtakken in te korten.

Verzorging

Een klimhortensia is van nature zelfhechtend. Toch heeft een jonge plant in het begin wat ondersteuning nodig. Span wat draden en bindt de jonge scheuten hieraan vast. Later klimt hij vanzelf naar boven.

Geef een jonge klimhortensia in droge periodes regelmatig flink wat water.

Combinaties maken

Een klimhortensia kan heel mooi gecombineerd met de klimroos Rosa ‘Schneewittchen’ of met een witbloeiende, grootbloemige clematis, b.v. met de Cematis ‘Henryi’.

Inspiratie opdoen voor klimrozen. Zie bij Klimrozen


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline