Laurus nobilis / Laurier

Laurus nobilis
Laurus nobilis

Laurus nobilis

Laurier

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: maart – mei
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja ( heeft bescherming nodig )

Hoe verzorg je Laurus nobilis  (laurier ) als  vrijstaande struik en laurus nobilis op stam (boompje). En wanneer moet je hem snoeien en bemesten.

Laurier kun je rustig als vrijstaande struik in de volle grond aanplanten. In ons klimaat zal hij uitgroeien tot een slank boompje met een hoogte van 3 tot 4 meter. Plaats de struik het liefst op een beschutte plaats, waar hij beschermd wordt tegen koude, gure wind. Een laurier (boompje) op stam wordt vaak in een pot gezet om een terras meer uitstraling te geven. Het boompje kan natuurlijk in de tuin gezet worden.

Snoeien

Wanneer Laurus nobilis (laurier) snoeien. Vrijstaande laurierstruiken en laurier ( boompje ) op stam kunnen het beste in april /begin mei gesnoeid worden. Om laurier ( boompje ) op stam zijn mooie ronde vorm te laten behouden, moet hij zeker elk jaar gesnoeid worden. Kort de uitstekende takken in. Zo’n knipbeurt zorgt ervoor dat de bol vol en rond blijft. Gebruik voor het snoeien een snoeischaar en geen heggenschaar.

Verzorging in de winter

Verzorging van Laurus nobilis gedurende een vorstperiode. Bij de eerste nachtvorst hoef je een laurierstruik of een laurierboom niet direct te beschermen. Officieel geldt dat laurier een temperatuur van – 5 graden Celsius kan verdragen. Staat een laurier in de volle grond en op een goede beschutte plaats dan hij zeker -5 tot -10 graden Celsius doorstaan. Wel kan het blad door vorst en koude wind beschadigd raken. Bij een landurige vorstperiode kun je laurier in de volle grond inpakken met winterafdekvlies (vliesdoek)of een winterhoes.

Een laurier (boompje) op stam in een kleine plantenpot kun je bij – 5 graden C. het beste plaatsen in een vorstvrije ruimte waar licht binnenkomt. Geef het laurierboompje in zo’n ruimte ook af en toe water maar alleen wanneer de grond licht is uitgedroogd.
Laurier ( boom) op stam in een grote plantenbak die buiten blijft staan. Om de plantenbak breng je een dubbele laag noppenfolie aan, ook aan de onderkant. Noppenfolie werkt isolerend en zorgt er voor dat de vorst niet kan doordringen tot het worstelgestel. De bladeren van de laurier maar ook zeker de stam, want die is zeer kwetsbaar voor bevriezing, moet je vervolgens inpakken met winterafdekvlies (vliesdoek) of met een speciale plantenhoes.

Bay leaves damaged by forst
Vorstschade laurus nobilis                                                             gezond blad laurus nobilis

Problemen

Laurus nobilis (laurier) bruine bladeren door vorst. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn (april/begin mei) is het een goede tijd om door de vorst beschadigde takken met bruine bladeren terug te snoeien. Hoe doe je dat? Knip met een snoeischaar of een takkenschaar de beschadigde takken tot net boven een nieuwe, sterke groeiknop terug. Kom je nog takken tegen met slechts een paar bruine bladeren. Pluk deze dan gewoon met de hand af.

Ziekten en plagen Laurus nobilis (laurier). Laurier kan last hebben van de lauriervlo, waardoor het blad omkrult. Voor bestijding lauriervlo zie bij ziekten en plagen.

Combinaties maken

Laurus nobilis  kan goed gecombineerd worden met  Buxus sempervirens, Ilex aquifolium, Skimmia.


Skimmia japonica ‘White Globe’


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline