Lonicera periclymenum

Lonicera p. 'Belgica'
Lonicera p. ‘Belgica’                                                  Jong blad Lonicera p.

Lonicera periclymenum

Wilde kamperfoelie

Standplaats: volle zon / halve schaduw

  • Grondsoort: goed, doorlatende grond
  • Bloetijd: juli – sept.
  • Hoogte: 4 – 7 meter
  • Wintergroen: nee ( bladverliezend)
  • Winterhard: ja

Lonicera periclymenum, ook wel wilde kamperfoelie genoemd, is een populaire, krachtige, snelgroeiende klimmer waarmee je gemakkelijk een muur, gevel of een schutting kunt laten begroeien. In de zomer bloeit hij met buitengewone, heerlijk geurende, buisvormige bloemen, vaak gevolgd door rode of zwarte bessen. Houd er wel rekening mee dat Lonicera periclymenum een losse, informele groeiwijze heeft. Hij ook bladverliezend.

Lonicera p. ‘Belgica’

Opvallend voor Lonicera p. ‘Belgica’ is dat hij al vroeg bloeit. In mei-juni produceert hij fijne roze/witte bloemen, die later naar teer geel verkleuren. Dit soort wordt 6-7 m. hoog en 1-1,50 m breed en laat zich goed combineren met klimrozen.

Lonicera p. ‘Graham Thomas’

Lonicera p. ‘Graham Thomas’ draagt middengroen blad en bloeit met witte-crême bloemen, die later een zachtgele kleur krijgen. De bloeitijd van Lonicera p. ‘Graham Thomas’ valt in juli -sept en hij wordt 7 m. hoog en 1 -1,50 m. breed. Voor het verkrijgen van een mooi contrast kun je hem combineren met de rijk, paarsbloeiende Clematis ‘Etoile Violette’

Lonicera p. ‘Serotina’

Net als alle Lonicera periclymenum verliest Lonicera p. ‘Serotina’ zijn blad in de winter. In juli – sept. produceert hij rood, purperachtige bloemen met een vleugje wit in het binnenste. Hij bereikt een uiteindelijke hoogte van 4-8 meter.

Andere soorten klimmende kamperfoelie die de moeite zijn om aangeplant te worden zijn Lonicera japonica ‘Halliana’ ( wit/hoogte 9 m. ), Lonicera sempervirens ‘Superba’ ( karmozijnrood/ hoogte 3,5 m. ), Lonicera henryi ( purperrood/ hoogte 10 m.), Lonicera x browni ‘Dropmore Scarlett’ ( oranjerood/ hoogte 4 m. ).

Snoeien

Wanneer wilde kamperfoelie ( Lonicera periclymenum ) snoeien. In de late zomer, na de bloei kunnen te lang geworden takken met ongeveer 1/3 ingekort worden. Eventueel kun je ook de hoogte van de plant met 20-40 cm inkorten. Zo’n snoeibeurt stimuleert de groei van nieuwe scheuten en de aanleg van nieuwe bloemen.

Drastisch terugsnoeien wilde kamperfoelie. Is de kamperfoelie flink verwilderd en rommelig geworden, dan hij drastisch teruggesnoeid worden. Snoei in maart alle takken terug tot ongeveer 60 cm boven de grond. Geef de plant na zo’n ingrijpende snoeibeurt flink wat compost en flink wat water tijdens het uitlopen. Dat bevordert het herstel van de plant.

Combinaties

Een wilde kamperfoelie kan heel fraai gecombineerd worden met klimrozen of clematis. Voor klimrozen. Kijk bij klimrozen.

Voor groenblijvende kamperfoelie. Zie bij groenblijvende klimplanten

 


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu