Molinia

Molinia c. 'Moorhexe'
Molinia c. ‘Moorhexe’  / foto Iverde

Molinia

Pijpestrootje

  • Standplaats: volle zon / lichte schaduw
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Bloeiperiode: aug-okt.
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Het siergras Molinia, ook wel bekend onder de naam pijpestrootje, vormt een nette, stevige pol en kan goed gecombineerd worden met vaste planten. Heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond, die best vochtig mag zijn. In de natuur tref je het pijpestrootje vaak aan in heide- en veengebieden, maar ook langs vennen en in loof-en naaldbossen.

Laag groeiende soorten

Met een hoogte van 80 cm blijft Molinia caerulea ‘Moorflamme’ mooi laag. Bloeit met donkere aren. In de herfst neemt dit siergras een oranjegele kleur aan. Andere aantrekkelijke lage vormen zijn Molinia c. ‘Moorhexe’ ( hoogte 80 cm),  Molinia c. ‘Poul Petersen’ ( hoogte 70 cm) en Molinia c. ‘Heidebraut’ ( hoogte 120 cm). Aan de voorkant van een  border is Molinia c. ‘Variegata’ goed toepasbaar, want hij wordt niet hoger dan 30 à 40 cm. Dit soort draagt zeer opvallend bont, gekleurd blad.

Hoge soorten

Ook de keuze aan hoog groeiende soorten is ruim. Molinia arundinacea ‘Cordoba’ onderscheidt zich door zijn elegante, overhangende bloeihalmen. Het loof verkleurt in de herfst naar goudgeel. Bereikt een hoogte van 1,20 meter. Voor  zeer hoog, opgaande pijpenstrootjes  zou je bijvoorbeeld Molinia a. ‘Windspiel’ ( hoogte 2,40 meter) of Molinia a. ‘Skyracer’ ( hoogte 2,50 meter) kunnen nemen. Beide soorten zijn dominante blikvangers.

Snoeien

Het siergras Molinia (pijpestrootje) moet in februari, net voordat de nieuwe groei begint, tot 10-20 cm boven de grond worden afgeknipt.

Verzorging

Wanneer Molinia planten. Molinia kan vanaf het voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Molinia herplanten. Molinia kun je zonder meer verplanten. Dat kun je het beste doen in februari.

Molinia vermeerderen. De beste tijd om Molinia delen is in februari, net voordat de nieuwe groei begint. Hoe ga je te werk bij een volwassen kluit. Deel de kluit van Molinia met een stevige spa doormidden terwijl hij nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond. Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.

Molinia combineren

Molinia gaat goed samen met Rudbeckia, Persicaria, Eupatorium en Phlox paniculata

 


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu