Oleander

Oleander
Oleander

Nerium oleander

Oleander

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli-sept.
  • Hoogte: 2- 3 m.
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: nee

Oleander is afkomstig uit landen rondom de Middellandse Zee. In deze landen groeit oleander zonder problemen uit tot een brede, forse struik met een hoogte van zeker 4 à 5 meter. In ons klimaat kun je de struik het beste in een pot laten groeien en behandelen als kuipplant. In de volle grond zetten kan ook, maar dan wel op een zeer beschutte plek met voldoende bescherming tegen koude, gure wind. Oleander bloeit vanaf juli tot half september met enkel of dubbele bloemen in de kleuren roze, rozerood en wit. Heeft aantrekkelijk, donkergroen, lancetvormig blad, dat in de winter groen blijft. Er zijn soorten, die ook bontbladig blad dragen.

Snoeien

Oleander snoeien. Een oleander heeft weinig snoei nodig. Zijn een aantal takken te lang geworden, snoei ze dan begin maart terug tot op 20 cm boven de grond, net boven een bladrozet. Draag handschoenen bij het snoeien om de huid te beschermen tegen het sap van de plant.

Oleander op stam snoeien. Kort begin maart lange takken in tot net boven een bladrozet om de vorm van de kroon te behouden.

Verzorging Oleander

Uitgedroogde, verdorde bloemen kunnen tijdens het groeiseizoen het beste met de hand verwijderd worden.

Water geven. Hoewel oleander een mediterrane plant is, moet je hem bij warm weer in de zomermaanden juni, juli, augustus regelmatig zeer veel water geven.

Oleander overwinteren

Een oleander is matig winterhard. Hij verdraagt ongeveer -5 graden vorst. In een zachte winter met weinig of geen vorst kun je overwegen om een oleander in een pot buiten te laten staan op een beschutte plek waar hij weinig wind en nauwelijks regen vangt. Bij lichte tot matige vorst de plantenbak tijdelijk in een vorstvrije ruimte plaatsen. Kan de bak niet verplaatst worden. Bescherm de plant dan tijdelijk met een winterhoes.

Een kleine oleander in een pot  kun je ook binnen laten overwinteren. Breng de plant dan half november naar binnen, waar hij kan overwinteren in een ruimte met licht bij een temperatuur van 3 – 10 graden. Let er wel op dat de oleander met een droge kluit naar binnengaat. Een te natte potkluit kan ertoe leiden dat de wortels gaan rotten. Tijdens de overwintering weinig water geven. Geef de plant pas water als de grond licht is uitgedroogd. Begin mei kan de oleander weer buiten geplaatst worden.

Oleander verpotten

De beste tijd om een oleander te verpotten is maart/april. Zet hem in één pot maat groter waarin hij gestaan heeft. Wanneer de plant niet meer verpot kan worden, verwijder dan de toplaag ( 2 à 3 cm) en vervang deze met verse grond.

N.b Alle onderdelen van een oleander zijn giftig. Draag dus handschoenen tijdens de verzorging van de plant


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu