Pachysandra

pachysandra
Pachysandra terminalis                                          Pachysandra als vakbeplanting

 Pachysandra terminalis

  • Standplaats: schaduw, halve schaduw, zon
  • Grondsoort: elke grondsoort
  • Bloeiperiode: april-mei
  • Hoogte: 20-25 cm
  • Wintergroen:ja
  • Winterhard: ja

Pachysandra terminalis is een groenblijvende bodembedekker, die het uitstekend doet in de schaduw. Ook op halfschaduwrijke plekken en in de volle zon gedijt de plant. Als je kiest voor een zonnige standplaats, houd er dan wel rekening mee dat het blad verkleurt naar lichtgroen tot geel. Alleen in de schaduw behoudt Pachysandra terminalis zijn mooie, donkergroene kleur.
Pachysandra terminalis is op verschillende manieren toepasbaar in de tuin. Je kunt de plant zonder problemen onder bomen of struiken plaatsen. Door Pachysandra terminalis massaal aan te planten verkrijg je mooie, strakke vlakken, waardoor je aan een tuin een moderne, formele uitstraling kan geven.

Soorten

Pachysandra terminalis ‘Green Carpet’ heeft mooie, donkergroene, getande bladeren, die aan vrij, korte stengels groeien. In april-mei draagt de plant kleine, onopvallende, roomwitte bloemen. Pachysandra t. ‘Green Carpet’ wordt 20-25 cm hoog. Pachysandra terminalis ‘Green Sheen’ produceert glimmende, donkergroene bladeren en behoudt vrijwel zijn donkergroene kleur wanneer hij op een zonnige standplaats staat. Een soort dat beter bestand is tegen de zon ( hoogte 25 cm). Voor opvallend blad kun je Pachysandra terminalis ‘Variegata’ nemen. Hij onderscheidt zich van andere soorten door crême-witte randen aan zijn bladeren. en wordt ongeveer 20-25 cm hoog.

Snoeien

Pachysandra snoeien. Pachysandra hoeft nauwelijks  gesnoeid te worden, want hij blijft mooi compact. Mocht pachysandra aan de rand van een pad gaan overhangen, of is het blad wat lelijk geworden dan kun je plant bijknippen of licht terugsnoeien tot 5- 7 cm boven de grond, maar niet lager. Het beste tijdstip voor zo’n knipbeurt is in maart, het vroege voorjaar.

Pachysandra planten

Wanneer Pachysandra planten. Pachysandra kan vanaf maart tot begin oktober aangeplant worden. In deze maanden is de grond warm en zullen de planten sterke groei ontwikkelen.

Plantafstand Pachysandra. Houd bij het aanplanten een afstand van 15 cm tussen de planten aan. Met zo’n afstand verkrijg je na verloop van tijd een mooie, aangesloten, groene mat. Wordt de Pachysandra als bodembedekker aangeplant, dan is het verstandig om voor de aanplant flink wat compost of goede tuinaarde door de grond te mengen.

Combinaties maken

Pachysandra kan goed gecombineerd worden met varens, helleborus en liriope muscari. Ook aan de voet van een taxushaag of onder rhododendrons of rond buxusbollen komt pachysandra terminalis goed tot zijn recht.

Polystichum setiferum
Polystichum setiferum ( Zachte naaldvaren)

Voor nog meer soorten bodembedekkers. Zie bij Groenblijvende bodembedekkers


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline