Philadelphus

Philadelphus
Boerenjasmijn                                     ‘

Philadelphus

Boerenjasmijn

Standplaats: volle zon / halve schaduw

  • grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: mei – juli
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Philadelphus, beter bekend als de boerenjasmijn, is een geweldige struik voor de vroege zomer. Vrijwel alle soorten bloeien in mei – juli en zijn dan bedekt met massa’s heerlijk zoetgeurende, witte of roomwitte bloemen in lossen tuilen.

Heel geschikt voor aan de voorkant van een border is het laagblijvende, compacte soort Philadelphus ‘Manteau d’Hermine’. Hij wordt 75 cm hoog en 1,5 m. breed en draagt 2,5 cm grote, roomwitte, gevulde bloemen. Philadelphus ‘Belle Etoile’ heeft wat meer ruimte nodig. Hij bereikt een uiteindelijke hoogte van 1,50 m. en wordt 2,50 m breed. Begin zomer bloeit hij met witte, stervormige bloemen met in het centrum donkerpaarse vlekjes.

Snoeien

Philadelphus ( boerenjasmijn ) snoeien. Philadelphus moet jaarlijks direct na de bloei  eind juli gesnoeid worden om een rijke bloei en nieuwe groei te stimuleren. Knip jaarlijks na de bloei 1/3 van de oudste takken tot op 15 cm boven de grond af. Takken, die de grond raken mogen ook ingekort worden. Breng na de snoeibeurt ook een flinke laag compost aan rond de basis van de struik.

Drastisch snoeien Philadelphus ( boerenjasmijn ). Is de struik te groot geworden dan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is in maart. Knip alle takken tot 15 cm boven de grond af. Geef de struik na zo’n drastische snoeibeurt ook wat compost en geef hem voldoende water tijdens het uitlopen. Dat bevordert het herstel van de plant.

Combinaties maken

De struik Philadelphus kan goed gecombineerd worden met Campanula ( Klokjesbloem ), Dicentra ( Gebroken hartje ), Digitalis ( Vingerhoedskruid ), Geranium ( Ooievaarsbek ), Rozen. Ook Clematissen komen in aanmerking. Vooral in de zomer als de Boerenjasmijn is uitgebloeid en er onopvallend bijstaat kan een Clematis door zijn bloemen ervoor zorgen dat de struik er weer opnieuw aantrekkelijk uitziet.

Voor vroegbloeiende grootbloemige clematissen. Zie bij Clematis groep 2
Voor laatbloeiende clematissen. Zie bij Clematis groep 3


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline