Rozemarijn

 Rosmarinus of. 'Prostratus' / Rosmarinus officinalis
Rosmarinus of. ‘Prostratus’                                   Rosmarinus officinalis

Rosmarinus officinalis

Rozemarijn

Standplaats: volle/halve zon
Grondsoort: droge, goed doorlatende grond
Bloeiperiode: maart – mei
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: ja
Winterhard: heeft bij vorst bescherming nodig

Als wintergroene struik ziet rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) het hele jaar er goed uit en kan zowel in een pot als in de volle grond aangeplant worden. Houd er rekening mee, dat rozemarijn van oorsprong een mediterrane plant is. Hij heeft dus een zonnige, beschutte plaats nodig om goed te gedijen.

Soorten

Gewone rozemarijn ( Rosmarinus officinalis) heeft een rechte, opgaande groeiwijze en wordt gemiddeld 0,80 – 1.00 m. hoog. Vanaf eind maart tot juni bloeit hij met kleine, diepblauwe bloempjes. Er ook soorten die opvallende roze bloemen dragen. Rosmarinus of. ‘Majorca Pink’ en Rosmarinus of. ‘Roseus’ zijn beide rozebloeiend. Rosmarinus of. ‘Miss Jessopps Upright’ is misschien iets meer voor een echte kruidentuin. Hij bereikt een hoogte van 1.20 – 1.50 m., heeft grijsgroene blaadjes en produceert lichtblauwe bloemen.

Naast rozemarijn wat in de hoogte groeit, hebt je ook nog eens mooie, kruipende rozemarijn. Rosmarinus of. ‘Prostratus’ blijft prettig laag en leent zich goed om voorin een border te plaatsen. Hij heeft glimmende, donkergroene blaadjes en wordt 30 cm hoog. Rosmarinus of. ‘Capri’ is eveneens een kruipende vorm, wordt vaak in een pot gezet en is dan een echte blikvanger voor op een terras. Je kunt hem ook zeker over een muurtje laten hangen. Met zijn lichtgedraaide, lange takken zal hij snel recht naar benenden groeien. Rosmarinus of. ‘Capri’ wordt 30 – 50 cm hoog en bloeit zowel in het voorjaar als in het najaar.

Snoeien

rozemarijn snoeien

Rozemarijn snoeien. Rozemarijn moet na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden.Let erop dat je niet in het oude hout knipt. Na de snoeibeurt moet je beneden aan nog steeds groene groei zien. Kort hem vanaf de bovenkant met zo’n 5 à 8 cm in om zijn vorm te laten behouden. Bovendien stimuleert zo’n knipbeurt weer nieuwe groei.

Vanaf het vroege groeiseizoen kun je rozemarijn ook plukken voor gebruik in de keuken. Gebruik liever geen losse blaadjes. Beter is om de zachte toppen van de takjes met een lengte van 5 à 8 cm af te knippen met een snoeischaar of af te snijden met een scherp mes.

Rozemarijn planten

Jonge rozemarijn kun je maar beter niet voor de winter in de volle grond aanplanten. De beste periode voor het planten is het voorjaar en de zomer. Rozemarijn groeit het beste in goed doorlatende grond op een beschutte plaats in de volle zon. Als je op kleigrond tuiniert, voeg dan grit toe aan de grond voordat je gaat planten. Dat maakt de grond luchtiger.

Verzorging van rozemarijn in potten

Rozemarijn in potten stellen wat extra voeding op prijs omdat voedingsstoffen in plantenbakken snel opraken. Plaats in het begin van het voorjaar een tablet met een langzaamwerkende meststof in de plantenbak. Zo’n voedingstablet is vaak voldoende voor een heel groeiseizoen. Of gebruik tijdens het groeiseizoen anders vloeibare voeding. Dat kan ook. Rozemarijn in de volle grond heeft daarentegen geen bemesting nodig.

Rozemarijn verpotten. Alleen wanneer de wortels onderaan uit de pot beginnen te groeien is het nodig om de rozemarijn te verpotten. Het beste tijdstip om te verpotten is het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei start. Snoei de plant na het verpotten ook licht terug. ( 2 à 3 cm).

Overwinteren rozemarijn

Alle soorten rozemarijn zijn wat vorstgevoelig en hebben bij matige tot strenge vorst bescherming nodig. Een pot met rozemarijn kan tijdens een vorstperiode tijdelijk in een vorstvrije ruimte geplaatst worden. Blijft hij lang in zo’n ruimte staan en droog de grond uit, geef de plant dan wat water.
Ook rozemarijn in de volle grond kun je vrij goed tegen vorst beschermen door flink wat stro of een droge hoop bladeren rond de voet aan te brengen. Desnoods kunnen ook nog de takken van de rozemarijn afgedekt worden met vliesdoek.

Problemen

schuimcicade op rozemarijn
Schuimcicade op rozemarijn             kale takken rozemarijn

De takken van rozemarijn kunnen in de loop der tijd wat kaal worden. Knap de plant op als hij flink teruggesnoeid wordt ? Eigenlijk niet. De kale takken tot bijna aan de grond afknippen heeft weinig zin. Ze zullen nauwelijks of niet meer uitlopen.

De stelen van rozemarijn kunnen in het vroege voorjaar tot aan het begin van de zomer ontsiert worden door een propje wit schuim, wat veroorzaakt wordt door de schuimcicade. Voor bestrijding zie bij ziekten en plagen.

Voor verzorging van tijm. Zie bij Tijm


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline