Rozen / Leiroos

Rosa 'Bobby James'
Rosa ‘Bobby James’ (Ramblerroos)

Leiroos

Rambler roos

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni – juli
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee ( bladverliezend)
  • Winterhard: Ja

Een leiroos, ook wel ramblerroos genoemd, is altijd adembenemend om te zien als hij midden zomer in bloeit staat. Het is een krachtige groeier, die jaarlijks bijna vanaf de grond zeer lange, buigzame takken produceert en is dus uitstekend geschikt om over een pergola, rozenboog of op een muur te leiden. Ook bomen of een obelisk kunnen als ondersteuning gebruikt worden.

Een leiroos wordt vaak verward met een klimroos.Toch kun je deze roos gemakkelijk herkennen. Een leiroos bloeit eenmalig in juni – juli. Na de bloei zal hij sterk groeien.

Rosa ‘Goldfinch’

Rosa ‘Goldfinch’ is een mooie leiroos, die niet al te veel ruimte nodig heeft en bovendien bijna doornloos is. Hij bereikt een nette hoogte van 2-3 meter en een breedte van 2 meter. Een goede leiroos voor kleinere tuinen. Rosa ‘Goldfinch’ bloeit met opvallende, gele, half dubbele bloemen, die naar fruit ruiken, heeft olijfgroene bladeren en bloeit 3 tot 4 weken lang. Na de bloei produceert hij nog kleine, rode bottels.

Rosa ‘Albertine’

Fabuleus om te zien is Rosa ‘Albertine’. Bloeit in juni – juli met heerlijk, ruikende, zalmroze bloemen. Hij heeft glanzend, middelgroen blad en is een krachtige groeier, want hij wordt 5-6 meter hoog en 2-4 meter breed. Geef Rosa ‘Albertine’ een plaats in de volle zon.

Andere leirozen die de moeite waard zijn om aangeplant te worden zijn Rosa ‘Bobby James’ ( crême-wit / h 9 m. ) Rosa ‘Rambling Rector’ (witbloeiend / h. 6 m), Rosa ‘Félicité Perpétue’ ( witroze / h 4-6 m.), Rosa ‘Paul’s Himalayan Musk’ (zachtroze / h. 6-9 m.

Wanneer en hoe ramblerrozen snoeien

snoeien klimroos
Oog                                                          Hoofdtak met zijtakken                 Gesnoeide zijtakken

Snoeien. Jonge leirozen (ramblerrozen) hoeven de eerste twee jaar niet gesnoeid te worden.

Snoeien. Volwassen leirozen (ramblerrozen) moeten regelmatig gesnoeid worden anders ontwikkelen ze zich tot een ondoordringbare massa oude takken. 1. Snoei na de bloei in september met een takkenschaar de oudste hoofdtakken tot 30 cm boven de grond terug. Zorg er wel voor dat een aantal hoofdtakken overhoudt. Nieuwe, jonge rode takken of scheuten moet je laten staan en vervolgens opbinden of ondersteunen. 2. Snoei vervolgens alle zijtakken die op de hoofdtakken zitten terug tot 3 à 4 ogen (= ongeveer 5 cm ).

Aanplanten

Planttijd. Leirozen met kale wortels kunnen het beste aangeplant worden tussen november – maart, behalve als het vriest. Leirozen in een container kunnen het hele jaar aangeplant worden.

Aanplanten. Plant een leiroos met goeie potgrond of rozengrond aan. En zorg ervoor dat de verdikking op de wortels waar de takken uitkomen ruim 5 cm onder de grond komt te zitten. Het is niet verstandig om rozen aan te planten waar eerder rozen gestaan hebben. Kun je niet anders, dan moet de grond tot 60 cm afgegraven worden en vervolgens vervangen worden door andere grond. Geldt voor alle soorten rozen.

Verzorging

Bemesting leirozen. Geef leirozen eind maart/begin april wat rozenmest. Herhaal de bemesting nog één keer tegen eind juni / begin juli.
Jonge leirozen hebben na de aanplant nog regelmatig water nodig. Regen alleen is vaak niet voldoende. Water geven volwassen leirozen. Bij warm, droog weer 1 per week rond de voet van de plant water geven. Is goed voor de bloei.
Alle afgevallen rozebladeren die op de grond zijn gevallen opruimen, vooral in de herfst. Dit i.v.m. verspreiding ziekten.

Rosa 'Händel'
Rosa ‘Händel’ (Klimroos)

Voor hoe en wanneer rozen klimrozen. Ga naar Klimroos

Bestrijding sterroetdauw op rozebladeren. Zie bij ziekten en plagen.


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline