Salvia

Salvia nemorosa Caradonna
Salvia n. ‘Caradonna’

Salvia nemorosa

Salie

  • Standplaats : volle zon
  • Grondsoort: humus-rijke, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juni-september
  • Hoogte: 40-70cm
  • Wintergroen: bladverliezend
  • Winterhard: ja
  • Andere kenmerken: aantrekkelijk voor bijen en hommels

Het plantengeslacht Salvia is zeer veelzijdig en omvat wel 900 soorten. Er zijn vorstgevoelige subtropische soorten, veelal afkomstig uit Zuid-Amerika en Mexico maar ook winterharde soorten die het in ons klimaat goed doen.

Salvia nemorosa

Heel bekend en populair is Salvia nemorosa en kan goed aangeplant worden als borderplant. Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ is een klassieker die bloeit met lange, opgaande violetblauwe aren boven pollen van lichtgroene, elliptische bladeren. Hij bloeit van tot juni tot september en wordt 45 cm hoog en 65 cm breed en is niet wintergroen. De plant sterft in de herfst af.
Salvia nemorosa ‘Caradonna’ is ook een geweldig, niet-wintergroene soort. Hij wordt 65 hoog en 40 cm breed, heeft een stevige, opgaande groeiwijze en bloeit in de zomer met donkere blauwvioletkleurige aren. Naast zijn bloemen valt de plant vooral op door zijn prachtige, donkerpaars, gekleurde stengels.

Violetrozebloeiende is de waardevolle Salvia nemorosa ‘Amethyst’. Het is een hele elegante salvia en wordt tussen 60 en 80 cm hoog. Net als alle andere salvia’s past hij goed in een cottage garden. Salvia nemorosa ‘Mainacht’ is de enige van de Salvia nemorosa-soorten die al vroeg bloeit. Vanaf mei tot aug. is hij getooid met blauwviolette bloemen en wordt 60 cm hoog.

Salvia nemorosa
Geranium psilostemon                                                      Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Snoeien

Salvia nemorosa snoeien. Alle Salvia nemorosa – soorten kunnen direct na de bloei in juli  teruggeknipt worden. Knip de hele plant tot ongeveer 10 cm boven de grond terug. Er volgt dan vaak een tweede, lichte bloei.

Knip in maart de verdorde bloemaren tot op de grond toe af. En verwijder dood blad en lelijk geworden bladeren.

Bemesten

Breng in maart rond de basis van de plant een laag compost aan van ongeveer 5 cm.

Plantafstand

Plantafstand Salvia nemorosa. Houd bij het aanplanten een afstand van 30 – 40 cm tussen de planten aan.

Salvia nemorosa combinatie

Maak een fraaie combinatie met Salvia nemorosa. Gaat goed samen met planten zoals Achillea ( Duizend blad ),  Astrantia ( Zeeuws knoopje) Echinacea ( Rode zonnehoed ), Campanula ( Klokjesbloem), Geranium ( Ooievaarsbek ), Lavandula ( Lavendel ), en met een Hortensia of Buxus.
savia nemorosa combineren
Foto Modeste Herwig/ Ontwerp Bart Biesot

Op deze foto is Salvia nemorosa ‘Mainacht’ gecombineerd met Buxus sempervirus, Lavandula a. ‘Muntstead’ en met Brunnera macrophylla.

Voor  Buxusbollen. Zie bij Buxus sempervirens


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline