Solanum jasminoides

klimmende aardappel
Solanum jasminoides ‘Album’

Solanum jasminoides ‘Album’

Nachtschade / Klimmende aardappel

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: vochtige, goed, doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli -okt.
  • Hoogte / Breedte: h. 4-6 m . / br. 1,50 – 1,80 m.
  • Wintergroen: ja ( semi-bladverliezend)
  • Winterhard: ja ( vorstgevoelig )

Solanum jasminoides ‘Album’

Solanum jasminoides ‘Album’, afkomstig uit Zuid-Amerika, is een fantastische, bloeiende klimplant voor de nazomer, want hij gaat pas in juli goed bloeien en houdt er niet eerder mee op dan eind oktober. Hij heeft een informele groeiwijze, produceert meterslange ranken, waaraan kleine, witte stevormige bloemen met een geel centrum verschijnen en bereikt een hoogte van 4-6 meter. Voor een cottage- of een informele tuin is Solanum jasminoides ‘Album’ een uitstekende klimplant. Solanum jasminoides ‘Album’ is trouwens ook verkrijgbaar als hangplant.

Solanum crispum ‘Glasnevin’

Solanum crispum ‘Glasnevin’ lijkt sprekend op de Solanum jasminoides ‘Album’. Hij bloeit alleen met lichtgeurende, lilablauwe bloemen, gevolgd door kleine, witte vruchten en is mooi te combineren met lavendel of met de klimroos Rosa ‘Climbing Iceberg’ Net als de Solanum jasminoides ‘Album’ behoudt hij in milde winters zijn blad en in strenge winters verliest hij al zijn bladeren. Hij wordt 4-6 meter hoog.

Snoeien

Wanneer Solanum jasminoides ‘Album’ en Solanum crispum ‘Glasnevin’ snoeien. Beide soorten moeten in maart gesnoeid worden, anders krijg je een grote wirwar van takken. Bovendien stimuleert de snoei de aanleg van meer bloemknoppen. Kort alle lange ranken waarop de plant het vorige jaar heeft gebloeid tot 10-20 cm in. Ranken / Takken die door vorst zijn beschadigd kunnen ook in maart flink teruggesnoeid worden.

Verzorging

Solanum j. ‘Album’ en Solanum c. ‘Glasnevin’ zijn niet zelfhechtend en moeten dus geleid en aangebonden worden.

Solanum jasminiodes overwinteren

Solanum j. ‘Album’ en Solanum c. Glasnevin’ zijn vorstgevoelige planten. Met een aantal maatregelen kunnen beide soorten een matige, strenge winter overleven. 1. Zorg ervoor dat de planten tegen een warme, beschutte muur op het zuiden geleid worden. Dat is belangrijk. 2. Dek de voet van de planten bij matige/strenge vorst af met een grote hoeveelheid dennentakken of een flinke, laag droge bladeren. Bij zeer strenge vorst kan hier bovenop nog een laag noppenfolie geplaatst worden.

Combinatie maken

Laatbloeiende clematissen laten zich uitstekend combineren met Solanum j. ‘Album’ en Solanum c. ‘Glasnevin’. De takken van deze solanums geven namelijk goede ondersteuning voor de late clematissen. Bovendien zullen de laatbloeiende clematissen de solanums niet overwoekeren omdat laatbloeiende clematissen in febr.-maart tot 15-30 cm boven de grond teruggesnoeid worden.

Inspirerende ideeën voor laatbloeiende clematissen. Zie bij Clematis groep 3

 


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu