Tijm

Thymus serpyllum
Thymus serpyllum

Thymus

Tijm

Standplaats: zonnige, droge plek
Grondsoort: goed, doorlatende grond
Bloeiperiode: juni- aug.
Hoogte: 10-30 cm
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Tijm is afkomstig uit mediterrane landen zoals, Spanje, Italië, en Griekenland maar komt ook voor in Azië. Gebruik je vaak tijm zet de plant dan in een pot, vlak bij de keukendeur, dat is handig. Tijm kun je ook zonder meer in de volle grond planten. Bij matige vorst is het verstandig om tijm in de volle grond af te dekken met wat coniferentakken. Alle tijmsoorten verlangen absoluut een zonnige plek.

Soorten

Het soort wat het meest voor de keuken gebruikt wordt is Thymus vulgaris, zonder meer de populairste tijm. Het plantje bloeit van mei-juni met zachtroze of witte bloemetjes en wordt ongeveer 30 cm hoog. Thymus vulgaris ‘Compactus’ heeft een compacte groeiwijze, bereikt een hoogte van 25 cm en geurt sterker dan Thymus vulgaris. Wie van citroengeurende tijm houdt moet Thymus citriodorus nemen. Thymus c. ‘Aureus’ heeft frisgroen blaadtjes met een vleugje geel erin ( hoogte 30 cm).Een zeer sterke citroengeur tref je aan bij Thymus c. ‘Silver Queen’. Deze tijm valt op door zijn grijsgroene blaadtjes met een wit randje.

Kruipend tijm

Kruipend tijm ( Thymus serpyllum ) is ook wintergroen, maar heeft een platte groeiwijze. Wordt vaak als bodembedekker in brede voegen tussen bestrating geplant. Thymus s. ‘Snowdrift’ is een leuk soort. Hij bloeit in juni-aug. met zuiver, witte bloemen en wordt 10-15 cm hoog. Andere soorten die moeite waard zijn om geplant te worden zijn Thymus ‘Creeping Red’ (roodpurperachtige bloemetjes) en Thymus ‘Purple Beauty’. De laatst genoemde kruiptijm draagt paarsroze kleine bloemen, is zeer rijk bloeiend en groeit goed plat.

Thymus vulgaris snoeien
Terugsnoeien tijm                                                                                Bloei Thymus vulgaris

Snoeien

Wanneer tijm snoeien.Tijm moet na de bloei in juni licht teruggesnoeid worden. Let erop dat je niet in het oude hout knipt. Na de snoeibeurt moet je beneden aan nog steeds groene groei zien. Kort hem vanaf de bovenkant met zo’n 5 à 7  cm in om zijn vorm te laten behouden. Bovendien stimuleert zo’n knipbeurt weer nieuwe groei.

Vanaf het vroege groeiseizoen kun je tijm ook plukken voor gebruik in de keuken. Gebruik liever geen losse blaadjes. Beter is om de zachte toppen van de takjes met een lengte van 5 à 6 cm af te knippen met een snoeischaar of af te snijden met een scherp mes.

Verzorging van tijm in potten

Tijm is goed winterhard en verdraagt redelijk wat vorst. Bij matige vorst kun je de pot met tijm het beste op een beschutte plaats zetten. Pot eventueel inpakken met bubbelfolie. Na de vorst folie verwijderen.

Tijm in potten stellen wat extra voeding op prijs omdat voedingsstoffen in plantenbakken snel opraken. Plaats in het begin van het voorjaar een tablet met een langzaamwerkende meststof in de plantenbak. Zo’n voedingstablet is vaak voldoende voor een heel groeiseizoen. Of gebruik tijdens het groeiseizoen anders vloeibare voeding. Dat kan ook. Tijm in de volle grond heeft daarentegen geen bemesting nodig.

Tijm verpotten. Alleen wanneer de wortels onderaan uit de pot beginnen te groeien is het nodig om tijm te verpotten. Het beste tijdstip om te verpotten is het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei start. Snoei de plant na het verpotten ook licht terug. ( 2 à 3 cm).

tijm in de volle grond
Thymus vulgaris                                                    Thymus vulgaris in de volle grond

Tijm drogen

Wanneer tijm drogen. Net voordat tijm gaat bloeien bereikt de smaak van de blaadtjes zijn hoogtepunt. Dat is ook de beste tijd om tijm te oogsten en te laten drogen. Tijm moet gedroogd te worden in een donkere, warme, droge en goed geventileerde ruimte.

Voor verzorging andere kruiden. Zie bij Tuinkruiden


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline