Verbena bonariensis

verbena bonariensis/verbena rigida
Verbena bonariensis                                                 Verbena rigida

Verbena bonariensis

Ijzerhard

Standplaats: volle zon
Grondsoort: goed doorlatende grond
Bloeiperiode: aug – okt
Hoogte: 1,80 meter
Wintergroen: bladverliezend
Winterhard: heeft bescherming nodig

Verbena bonariensis

Verbena bonariensis, afkomstig uit Zuid-Amerika, is een stijlvolle, laatbloeiende zomerplant. Door zijn open, luchtige groeiwijze geeft hij nuttige hoogte voorin of achterin een border. Aan de lange, stevige grijsgroene stengels verschijnen vanaf augustus tot in oktober kleine hoofdjes met paarsblauwe bloemen. Hij bereikte een hoogte van ruim 1,80 meter en wordt 45 cm breed. Verbena bonariensis is één van de beste vlinderplanten en zaait zich goed uit. Wil je zaailingen van Verbena bonariensis verplaatsen in je tuin, doe dat dan in het voorjaar en niet in de zomer wanneer ze aan een periode van sterke groei beginnen. Het late najaar is i.v.m. vorstschade eveneens geen goed tijdstip.

Een fraaie, laaggroeiende vorm van Verbena bonariensis is Verbena bonariensis ‘Lollipop’. Hij heeft dezelfde eigenschappen als Verbena b., maar wordt slechts 60 cm hoog en 60 cm breed en kan dus uitstekend voorin een border geplaatst worden. Een alternatief voor ‘lollipop’ is Verbena rigida. Blijft met een hoogte van 45 cm laag. Heeft een zeer lange bloeiperiode.

Verbena hastata

Verbena hastata heeft een rechtopgaande, stijve groeiwijze en produceert in juni-sept kleine sprekende, aarvormige, paarse bloempjes. Hij wordt 1,20 m. hoog en bereikt een breedte van 0,60 cm. Rozebloeiend is Verbena hastata ‘Rosea’. Bedenk wel als je Verbena hastata aanplant, dat hij zich uitzonderlijk uitzaait. Soms te goed.

Snoeien

Verbena snoeien ( Verbena bonariensis / Verbena rigida/ Verbena hastata ). I.v.m. vorstschade is het beter om de uitgebloeide bloemstengels niet in de herfst af te knippen. Snoei de oude stengels in maart  helemaal terug, wanneer de nieuwe scheuten aan de voet van de plant verschijnen.

Verzorging

Verbena bonariensis verzorgen in de winter. De plant is niet helemaal winterhard. Daarom heeft hij wat bescherming nodig. Breng voordat de winter invalt een flinke laag, droog blad rondom de voet van Verbena bonariensis aan.

Plantafstand Verbena bonariensis. Houd bij het aanplanten een afstand van 30 cm tussen de planten aan.

Combineren

Je kunt Verbena bonariensis goed combineren met Crocosmia, Echinacea ( Rode Zonnehoed ), Herfstanemonen, Nicotiana sylvestris ( Tabak ), Siergrassen ( o.a. met het hoge,ijle Stipa gigantea en Panicum virgatum ).

Herfstanemone
Herfstanemone
Voor verschillende soorten siergrassen. Kijk bij siergrassen.


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu