Viburnum tinus

Viburnum tinus 'Gwenllian' / Viburnum tinus 'Gwenllian'
Viburnum tinus in bloei                                                 Viburnum tinus na de bloei met bessen

Viburnum tinus

Sneeuwbal

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: alle grondsoorten
  • Bloeiperiode: dec. – april
  • Hoogte / Breedte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja ( heeft bescherming nodig)

Viburnum tinus ( sneeuwbal ) is een mooie, groenblijvende, langbloeiende struik. Vanaf november/december tot aan april bloeit hij onophoudelijk met massa’s roze/witte bloemen. Na de bloei produceert hij nog eens zwarte bessen. Van oorsprong is Viburnum tinus een mediterrane plant. Hij stelt dus een zonnige, beschutte standplaats op prijs en op deze plek zal hij trouwens de meeste bloemen produceren. Maar ook in de halve schaduw zal hij het goed doen.

Soorten

Soorten Viburnum tinus. Viburnum tinus ‘Gwenllian’ is een goed soort maar heeft wel wat ruimte nodig. Ongesnoeid wordt hij uiteindelijk na 10 jaar 4 m. hoog en 6 m. breed. Een wat compacter soort is Viburnum tinus ‘Eve Price’ Hij heeft een wat kleiner blad en bereikt een uiteindelijke hoogte van 3 m. en een breedte van 3 meter.

Snoeien

Wanneer Viburnum tinus snoeien. De struik kan het beste na de bloei in april worden teruggesnoeid. In deze periode kunnen takken verwijderd worden die de vorm bederven. Verder heeft de struik weinig snoei nodig. Een Viburnum tinus op stam moet eveneens na de bloei in april gesnoeid worden. Kort de uitstekende takken in, zodat de plant zijn bolvorm behoudt. Snoeien in het najaar is niet zinvol omdat je dan de bloemknoppen in aanleg wegknipt.

Drastisch snoeien Viburnum tinus. Als Viburnum tinus te groot is geworden kan hij heel goed drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt is het vroege voorjaar en wel in maart. Kort de de struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in. Geef de struik ook wat compost of anders een organische meststof voor sierheester na zo’n flinke snoeibeurt en flink wat water tijdens het uitlopen. Dat bevordert allemaal het herstel van de struik.

Verzorging

Een Viburnum tinus in een plantenbak heeft zeker extra voeding nodig, want voedingsstoffen in een plantenpot raken vrij snel op. Geef de plant in het begin van het voorjaar een langzaamwerkende meststof. Zo’n meststof is veelal voldoende voor een heel groeiseizoen.

Hoe bescherm je Viburnum tinus tegen vorst. De bloemknoppen maar ook het blad van een Viburnum tinus die in volle grond staat kun je tijdens een strenge vorstperiode redelijk goed beschermen door hem af te dekken met vliesddoek.
Een Viburnum tinus op stam in een plantenpot, die buiten blijft staan bij strenge vorst, kun je het beste inpakken. Schaf noppenfolie aan. De Viburnum tinus zelf pak je niet in met dit materiaal want het is niet luchtdoorlatend. Wel de plantenbak. Om de plantenbak breng je een dubbele laag noppenfolie aan, ook aan de onderkant. Noppenfolie werkt isolerend en zorgt er voor dat de vorst niet kan doordringen tot het worstelgestel en beschermt de plantenpot tegelijkertijd tegen barsten. De bladeren van Viburnum tinus maar ook zeker de stam, want die is zeer kwetsbaar voor bevriezing, moet je vervolgens inpakken met winterafdekvlies (vliesdoek) of met een speciale plantenhoes.

Problemen

Blad van Viburnum tinus is bruin geworden door de vorst. Wat kun je doen om een Viburnum tinus met bruine bladeren te laten herstellen. Laat hem eerst rustig uitlopen. Afhankelijk van het soort zullen omstreeks begin april / begin mei nieuwe groeiknoppen of scheuten op de takken verschijnen. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn is het een goede tijd om door de vorst beschadigde takken met bruine bladeren terug te snoeien. Hoe doe je dat? Knip met een snoeischaar of een takkenschaar de beschadigde takken tot net boven een nieuwe, sterke groeiknop terug. Kom je nog takken tegen met slechts een paar bruine bladeren. Pluk deze dan gewoon met de hand af.

Ziekten

Ziekten en plagen Viburnum tinus. Soms heeft de struik te lijden onder de zogenaamde viburnumkever. Een insect dat het blad aanvreet. Voor bestrijding viburnumkever zie bij ziekten en plagen.

Combinaties maken

Viburnum tinus kan heel goed gecombineerd worden met Erica ( Heide ) Lavendel en Liriope muscari maar ook met bloeiende struiken, b.v. met hortensia ( Hydrangea).

Hydrangea m. 'Endless Summer'
Hydrangea m. ‘Endless Summer’
Voor soorten Hydrangea macrophylla. Zie bij Hydrangea macrophylla


Maandelijks persoonlijk snoei-en onderhoudsadvies in je mailbox. Een nieuwe service van Greenfingersonline.

Bekijk Nu

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline