Vinca

 Vinca m. 'Gertrude Jekyll' , Vinca minor
Vinca m. ‘Gertrude Jekyll’                                         Vinca minor

Vinca

Maagdenpalm

Standplaats: zonnig / halve schaduw / schaduw
Grondsoort: goed doorlatende / vochtige grond
Bloeiperiode: april – mei
Hoogte; 20 – 40 cm
Wintergroen: niet-bladverliezend
Winterhard: ja

Vinca ( maagdenpalm ) is een gemakkelijke, snelgroeiende, groenblijvende bodembedekker voor de halve schaduw maar voelt zich ook thuis op schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld onder struiken en bomen. Voorin een border met veel licht en zon komt hij ook goed tot zijn recht en zal daar trouwens wat rijker bloeien. Deze vaste plant draagt het hele jaar mooie, glanzende, lancetvormige bladeren en bloeit met kleine roze, witte, blauwe of purperen bloemen, die in al vroeg in april verschijnen.

Soorten

Vinca minor

Mooi zuiver witbloeiend is Vinca minor ‘Gertrude Jekyll’. Een goed soort om een donkere hoek in een tuin  te laten oplichten. Bereikt een hoogte van 20 cm  en een breedte 50 cm. Andere soorten omvatten  Vinca minor ‘Argenteovariegata’ met kleine, fijne blaadjes met een smal crême-geel randje. Hij bloeit met violetblauwe bloemen.  ‘Atropurpurea’ wordt gewaardeerd om zijn aparte donkerpaarse bloemen. Combineer hem eens met een witbloeiende Vinca minor, dan zullen zijn donkerpaarse bloemen nog eens extra opvallen.

Vinca major

Er zijn witte en blauw bloeiende vormen. Vinca major ‘Variegata’ draagt grote, blauwe, stervormige bloemen. Zijn bladeren zijn donkergroen met opvallende witte randen. Het is een krachtige, snelle groeier en dus geschikt voor een grote oppervlakte. Kan gaan woekeren indien niet onder controle gehouden wordt.

Vinca difformis

Vinca difformis komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en Zuid-West Europa en onderscheidt van andere soorten doordat hij zowel in het voorjaar als in de late herfst bloeit. Produceert  wit-bleekblauwe bloemen en smalle groene bladeren aan lange uitlopers. Wordt 40 hoog en 70 cm breed. Hij houdt van een beschutte plaats.

Snoeien

Vinca ( maagdenpalm).Vinca minor / major/ difformis snoeien. Als de scheuten te lang geworden zijn, knip ze dan in het vroege voorjaar, begin maart, flink terug. Knip ook de lelijk geworden bladeren diep terug. De plant loopt vervolgens onmiddellijk weer uit. Als het vriest in deze periode moet je de knipbeurt even uitstellen.

Verzorging

Plantafstand Vinca minor / major (maagdenpalm ). Houd bij het aanplanten een afstand van 20 -30 cm tussen de planten aan.

Wanneer Vinca minor/major aanplanten. De beste tijd voor het aanplanten van vinca’s is maart tot half oktober.

Combinaties

Vinca ( maagdenpalm) kan uitstekend gecombineerd worden met Carex ( Zegge ) Brunnera ( Vaste Vergeet-Mij-Niet ), Dicentra ( Gebroken hartje ), Hosta ( Hartlelie ), Liriope muscari, Varens.

vinca major variegata
Vinca major ‘Variegata’
Voor nog meer soorten bodembedekkers. Kijk bij groenblijvende bodembedekkers.

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline