Tulpenbollen planten

Paarse Tulpen

Paarse tulpen

Het planten van tulpenbollen zorgt ervoor dat je in het voorjaar tegen een kleurenfeest kunt aankijken. Tulpen zijn er namelijk in verschillende, vrolijke kleuren van roze, rood, paars, wit, geel en oranje.

Ook heb je een grote keuze aan soorten die onderling weer verschillen in hoogte en bloeitijd.

Wat is de beste grond voor tulpen?

Tulpen houden niet van natte grond. Een te drassige grond kan ervoor zorgen dat de bollen gaan rotten. Zet de bollen daarom in grond die goed water doorlaat en op een plek in de volle zon.  Tulpenbollen op kleigrond. Voeg compost of bladaarde toe aan de kleigrond om de grond luchtiger te maken, waardoor het water beter kan weglopen.

Wanneer tulpenbollen planten?

In welke maanden kunnen de bollen geplant worden?. Vanaf oktober tot en met begin december kunnen de tulpenbollen in de grond worden gezet.

Hoe diep tulpenbollen planten?

Welke plantdiepte

Zorg ervoor dat je de bol met punt naar boven aanplant. Daarnaast moet de tulpenbol ook diep genoeg geplant worden. Voor de plantdiepte houd je ongeveer 3 x de hoogte van de bol aan.

Welke plantafstand

Plant de bollen in de volle grond ongeveer 10 cm uit elkaar. Tulpenbollen in een pot kunnen wat dichter bij elkaar geplant worden.

Water geven

Geef de tulpenbollen ook direct na het aanplanten water. Tulpenbollen in een pot hebben na aanplant wat vaker water nodig. Is de grond in de pot erg droog, geef de bollen dan een beetje water.

Komen tulpenbollen elk jaar terug?

De meeste tulpenbollen bloeien alleen in het eerste jaar na de aanplant erg goed. Daarna loopt de bloei terug. De bloemen worden kleiner en uiteindelijk zullen de bollen weinig tot geen bloemen meer produceren.

Kaufmanniana tulpen en andere botanische tulpen hebben daarentegen wel een betrouwbare herbloei. Ze kunnen meerdere jaren achtereen in de grond blijven zitten.

Hoe bewaar je uitgebloeide tulpen?

Het opgraven en drogen en het bewaren van veel soorten tulpenbollen kan de herbloei verbeteren.

Na de bloei moeten eerst de uitgebloeide bloemhoofden worden afgeknipt. De stengels en het blad laat je daarentegen staan. De bollen kunnen vervolgens worden opgegraven nadat het blad helemaal geel is geworden. Meestal is dat na 6-9 weken.

Verwijder het vergeelde blad en laat de bollen drogen. En bewaar ze vervolgens in een kistje op een warme, droge en donkere plek.

In de herfst kunnen de bewaarde tulpenbollen weer geplant worden.

Meer lezen over bollen

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief