Varens
Varens
Standplaats: halfschaduw of schaduw
Grondsoort: humusrijke, vochtige grond
Wintergroen: ja
Winterhard: ja
Welke planten kun je neerzetten op plekken in de tuin waar betrekkelijk weinig zon komt? Als je het ons vraagt, dan zeggen we zonder meer wintergroene varens. Dit soort winterharde varens zullen probleemloos in de schaduw of halfschaduw groeien en zullen je tuin in alle seizoenen een schitterend groen aanzien geven.
7 mooie soorten wintergroene varens
De volgende wintergroene varens voor buiten zullen beslist schaduwrijke plekken laten opbloeien.
1. Polypodium vulgare
Mooie, groenblijvende varens voor de tuin zijn er te over. Polypodium vulgare ( eikvaren) is een uitstekende, wintergroene varen. Zijn bladeren hebben een wat kantachtige uitstraling waardoor deze varen beslist niet grof overkomt. Hij blijft ook laag en is dus goed toe te passen als bodembedekker of als onderbeplanting onder struiken.
Hoogte en breedt 30 x 90 cm
2. Polystichum polyblepharum
Polystichum polyblepharum ( glansschildvaren of niervaren) is de meest wintergroene varen die er is en is bovendien een fantastische, sterke bodembedekker met een natuurlijke uitstraling. Hij staat goed aan de voorkant van een border en onder struiken. Deze tuinvaren heeft aantrekkelijke, glimmende, donkergroene, langgerekte bladen en is ook trouwens verbazingwekkend winterhard. Hij zal dus goed de winter doorkomen.
Hoogte en breedte 60 x 70 cm
3. Blechnum spicant
De bekende Blechnum spicant, ook wel dubbelvaren genoemd, is ook geheel wintergroen en heeft een nette, opgaande groeiwijze. Zijn samengestelde, frisgroene veren worden ongeveer 15 cm lang. Deze kleine varen voor buiten groeit vrij langzaam. Dit soort wil graag niet te droog staan. De bodem waarin hij staat mag dus vochtig zijn.
Hoogte en Breedte 30 x 45 cm
4. Dryopteris filix-mas
Ook aantrekkelijk om te zien is Dryopteris filix-mas (mannetjesvaren). Zijn lancetvormige, geveerde bladen zijn licht gebogen en robuust. Hoewel Dryopteris filix-mas officieel half wintergroen is, behoudt hij tot diep in de winter zijn fraaie, groene kleur.
Deze mannetjesvaren stelt weinig eisen. Verdraagt goed droge schaduw maar ook op een wat zonniger plek voelt hij zich thuis.
Hoogte en Breedte 100 x 80 cm
5. Dryopteris erythrosora
In tegenstelling tot Dryopteris filix-mas zal Dryopteris erythrosora (rode sluiervaren) je in het voorjaar trakteren op uitrollende bladen die een schitterende, oranjebronzen kleur laten zien. Daarna, in de loop van de zomer zal de plant weer een groene kleur krijgen, die hij gedurende de hele winter weer zal behouden. Zet hem op een beschutte plek in de halfschaduw.
Hoogte x Breedte 60 cm x 80 cm
6. Asplenium scolopendrium
Asplenium scolopendrium (tongvaren) draagt opvallend lichtgroen tot donkergroen, tongvormig blad. Deze groenblijvende varen heeft een voorkeur voor vochtige, humusrijke, enigszins kalkrijke grond. In de halfschaduw zal hij goed groeien maar verdraagt ook een zonnige standplaats.
Hoogte en Breedte 50 x 45 cm
7. Dryopteris affinis
Als je een grote sterke, groenblijvende tuinvaren nodig hebt, dan is Dryopteris affinis (geschubde mannetjesvaren) echt een mooi soort. Het is een forse varen met dubbel, geveerd heldergroen blad en je zult zien dat het nieuwe blad in het voorjaar een prettige, geelgroene kleur heeft. Deze varen voelt zich goed thuis in de lichte tot volle schaduw in vochtige, humusrijke grond.
Hoogte x Breedte 80 cm x 100 cm
Wanneer en hoe moet je snoeien?
Varens snoeien buiten. Tijdens de lange winter kunnen de bladen van wintergroene varens, die buiten in de tuin staan, beschadigd raken of bruin worden. De dode- of bruine bladeren van wintergroene varens kun je met een gerust hart eind maart of begin april helemaal afknippen, net voordat de varens gaan uitlopen.
Moeten de bladeren van varens die buiten staan, allemaal afgeknipt worden om nieuw blad te krijgen? Dat hoeft niet, want alle soorten varens produceren in de lente vanzelf nieuw blad.
De frisse, nieuwe bladen hebben als kenmerk dat ze zich omkrullen. In een later stadium zullen de kleine opgerolde veertjes zichzelf uitrollen.
Snoeien van de glansschildvaren en nieuw blad van varen dat zichzelf ontrolt.
Hoe onderhoud je varens in de tuin?
- Welke grond hebben varens nodig? De meeste varens houden van humusrijke, vochtige grond. Verwerk flink wat bladaarde of anders compost in het plantgat voordat je varens gaat planten. Dat bevordert een rijke groei van de planten. Geef de varens ook na de aanplant regelmatig voeding in de vorm van compost of bladaarde.
- Waaar groeien varens het best? Varens stellen een standplaats in de halfschaduw of schaduw op prijs. De beste tijd om varens te planten is het voorjaar of het najaar.
- Vaak wordt ook gevraagd of varens bloeien. Varens laten geen bloemen en zaden verschijnen. Ze produceren alleen sporen die onderaan de bladen zitten.
Welke planten passen bij varens?
Er zijn vele vaste schaduwplanten en wintergroene bodembedekkers die fantastisch goed passen bij varens. De keuze is echt groot.
Liriope muscari