Varens

Dryopteris filix-mas

Dryopteris filix-mas

Varens

Standplaats: halfschaduw
Grondsoort: humusrijke, vochtige grond
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Varens worden zeer gewaardeerd vanwege hun fraaie bladvorm en zijn zeer gemakkelijk toe te passen in een tuin. Bovendien zijn het uitstekende schaduwplanten en kunnen dus in wat donkere hoeken geplaatst worden waar betrekkelijk weinig zon komt.

In het voorjaar krijgen varens nieuw blad maar ze zullen niet bloeien. Varens produceren namelijk geen bloemen.

Mooie soorten wintergroene varens

Polypodium vulgare
Eikvaren

Polypodium vulgare

Mooie, groenblijvende varens voor de tuin zijn er te over. Polypodium vulgare ( eikvaren) is een uitstekende, wintergroene varen. Zijn bladeren hebben een wat kantachtige uitstraling waardoor deze varen beslist niet grof overkomt. Hij blijft ook laag en is dus goed toe te passen als bodembedekker of als onderbeplanting onder struiken.

Hoogte en breedt 30 x 90 cm

Ploystichum polybleharum
Glansschildvaren

Polystichum polyblepharum

Polystichum polyblepharum ( glansschildvaren of niervaren) is de meest wintergroene varen die er is en is bovendien een fantastische, sterke bodembedekker met een natuurlijke uitstraling. Hij staat goed aan de voorkant van een border en onder struiken. De plant heeft aantrekkelijke, glimmende, donkergroene, langgerekte bladen.

Hoogte en breedte 60 x 70 cm

Blechnum spicant
Dubbelvaren

Blechnum spicant

De bekende Blechnum spicant, ook wel dubbelvaren genoemd, is ook geheel wintergroen en heeft een nette, opgaande groeiwijze. Zijn samengestelde, frisgroene veren worden ongeveer 15 cm lang. Deze varen groeit vrij langzaam.

Hoogte en Breedte  30 x 45 cm

Dryopteris filix max
Mannetjesvaren

Dryopteris filix-mas

Ook aantrekkelijk om te zien is Dryopteris filix-mas (mannetjesvaren). Zijn lancetvormige, geveerde bladen zijn licht gebogen en robuust. Hoewel Dryopteris filix-mas officieel half wintergroen is, behoudt hij tot diep in de winter zijn fraaie, groene kleur.

Deze mannetjesvaren stelt weinig eisen. Verdraagt goed droge schaduw maar ook op een wat zonniger plek voelt hij zich thuis.

Hoogte en Breedte 100 x 80 cm

Asplenium scolopendrium
Tongvaren

Asplenium scolopendrium

Asplenium scolopendrium (tongvaren) draagt opvallend lichtgroen tot donkergroen, tongvormig blad. Deze groenblijvende varen heeft een voorkeur voor vochtige, humusrijke, enigszins kalkrijke grond. In de halfschaduw zal hij goed groeien maar verdraagt ook een zonnige standplaats.

Hoogte en Breedte 50  x 45 cm

Wanneer en hoe moet je snoeien?

Varens snoeien. Tijdens de lange winter kunnen de bladen van varens beschadigd of bruin geworden zijn. Dode of bruine bladen kunnen in april afgeknipt worden, net voordat de varens gaan uitlopen.

Moeten varens per sé afgeknipt worden om nieuw blad te krijgen. Dat hoeft niet, want alle soorten varens produceren in de lente vanzelf nieuw blad. De frisse, nieuwe bladen hebben als kenmerk dat ze zich omkrullen. In een later stadium zullen de kleine opgerolde veertjes zichzelf uitrollen.

Hoe onderhoud je varens in de tuin?

  • Welke grond hebben varens nodig? De meeste varens houden van humusrijke, vochtige grond. Verwerk flink wat bladaarde of anders compost in het plantgat voordat je varens gaat planten. Dat bevordert een rijke groei van de planten. Geef de varens ook na de aanplant regelmatig voeding in de vorm van compost of bladaarde.
  • Waaar groeien varens het best? Varens stellen een standplaats in de halfschaduw of schaduw op prijs. De beste tijd om varens te planten is het voorjaar of het najaar.
  • Plantafstand grote varens. Houd bij het aanplanten een afstand van 40 – 50 cm tussen de planten aan.
  • Plantafstand kleine varens. Houd bij het aanplanten een afstand van 20 – 30 cm tussen de planten aan.

Welke planten staan leuk bij varens?

Varens laten zich mooi combineren met talloze vaste planten, en wintergroene bodembedekkers die het goed doen in de  schaduw.

Liriope muscari
Liriope muscari

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief