Vaste planten voor de schaduw

Brunnera macrophylla

Brunnera macrophylla

Elke tuin beschikt wel over plekken die in de schaduw liggen. Vaak wordt gedacht dat op dergelijke plekken weinig of niets wil groeien. Niets is minder waar. Veel vaste planten doen het goed in de schaduw of halve schaduw.

Schaduw heb je in verschillende soorten. Plekken die in de halve schaduw liggen ontvangen ongeveer tussen 3 en 4 uur direct zonlicht.

Diepe schaduw treedt vaak op bij een schutting of onder hagen. Planten moeten daar vaak genoegen nemen met 3 of minder zonuren.

Asareum , Vinca minor Alba
Asarum europaeum                                    Vinca minor ‘Alba’

5 vaste planten die goed groeien in diepe schaduw

Mansoor

Asarum europaeum (Mansoor). Nuttige, vaste plant met mooi, glimmend, wintergroen blad, die genoegen neemt met weinig zonlicht. Ook is Asarum europaeum een uitstekende bodembedekker. Vooral in de winter valt hij op.

Varens

Varens zijn ook een goede keuze voor schaduwrijke plekken.

Wolfsmelk

Voor schaduw en droge grond kun je overwegen om Euphorbia amygdaloides robbia (wolfsmelk) aan te planten.Hij doet het goed onder struiken en hagen waar vooral droge schaduw optreedt. In het voorjaar produceert hij aantrekkelijke, geelgroene bloempluimen boven rosetvormig blad.

Elfenbloem

Andere vaste planten die zich thuis voelen in de diepe schaduw zijn epimedium (elfenbloem) en vinca minor (maagdenpalm). De laatste is een snelgroeiende bodembedekker. Hij bloeit met roze,witte, blauwe of purperen bloemen.

Dicentra spectabilis, hosta Patriot

Dicentra spectabilis                                     Hosta ‘Patriot’

13 vaste planten die het beste groeien in de halve schaduw

Alchemilla mollis

Er zijn ook vaste planten, die uitermate geschikt zijn voor de halve schaduw zoals Alchemilla mollis (vrouwenmantel). Deze gemakkelijke, vaste tuinplant is goed toe te passen als bodembedekker en randjesplant in een border. Hij wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn fraaie, ronde, grijsgroene bladeren en zijn zachtgele bloempluimen. Na een knipbeurt in de zomer geeft hij een tweede bloei.

Hosta

Een andere bladplant die kan worden aangeplant is de overbekende hosta. Het kleurenpalet van hosta varieert van lichtgroen, donkergroen, blauw tot gemarmerd tot wit gevlekt.

Gebroken hartje

Dicentra spectabilis (gebroken hartje) is onmisbaar voor het vroege voorjaar. Hij draagt in april-mei rood, hartvormige bloemen met witte stippen aan sierlijke, lange, gebogen stengels. Net als de hosta staat hij het liefst in de halve schaduw, in vochtige grond.

Nog meer planten voor de halve schaduw

Anemone hupehensis, Brunnermara macrophylla
Anemone  ‘Pretty Lady Maria’                 Brunnera macrophylla

Tips voor succesvol aanplanten in de schaduw

Nogal wat planten die in de schaduw groeien hebben een voorkeur voor humusrijke en vochtige grond. Verbeter daarom eerst de grond voordat je gaat planten. Voeg een flinke hoeveelheid compost of bladaarde aan de grond toe.

Het aanbrengen van dergelijk organisch materiaal zorgt ervoor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden.