Vaste planten voor de schaduw

Brunnera macrophylla

Brunnera macrophylla

Elke tuin beschikt wel over plekken die in de schaduw liggen. Vaak wordt gedacht dat op dergelijke plekken weinig of niets wil groeien. Niets is minder waar. Veel vaste planten doen het goed in de schaduw of halve schaduw. Niet alleen bladplanten maar ook bloeiende planten gedijen op plaatsen waar weinig zon komt.

Schaduw heb je in verschillende soorten. Plekken die in de halve schaduw liggen ontvangen ongeveer tussen 3 en 4 uur direct zonlicht. Diepe schaduw treedt vaak op bij een schutting of onder hagen. Planten moeten daar vaak genoegen nemen met 3 of minder zonuren.

Asareum , Vinca minor Alba
Asarum europaeum                                    Vinca minor ‘Alba’

5 vaste planten geschikt voor diepe schaduw

Asarum europaeum (Mansoor). Nuttige, vaste plant met mooi, glimmend, wintergroen blad, die genoegen neemt met weinig licht. Ook is Asarum europaeum een uitstekende bodembedekker. Vooral in de winter valt hij op. Varens zijn ook een goede keuze. Voor het aanbrengen van hoogte op plekken die in de volle schaduw liggen, kun je overwegen om Dryopteris wallichiana aan te planten. Deze half-wintergroene varen wordt ongeveer 70 cm hoog. Euphorbia amygdaloides robbia (wolfsmelk) doet het goed onder struiken en hagen waar vooral droge schaduw optreedt. In het voorjaar produceert hij aantrekkelijke, geelgroene bloempluimen boven rosetvormig blad.

Andere vaste planten die zich thuis voelen in de diepe schaduw zijn epimedium (elfenbloem) en vinca minor (maagdenpalm). De laatste is een snelgroeiende bodembedekker. Hij bloeit met roze,witte, blauwe of purperen bloemen.

13 vaste planten geschikt voor halve schaduw

Dicentra spectabilis, hosta Patriot
Dicentra spectabilis                                     Hosta ‘Patriot’

Er zijn ook vaste planten, die uitermate geschikt zijn voor de halve schaduw zoals Alchemilla mollis (vrouwenmantel). Deze gemakkelijke, vaste tuinplant is goed toe te passen als bodembedekker en randjesplant in een border. Hij wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn fraaie, ronde, grijsgroene bladeren en zijn zachtgele bloempluimen. Na een knipbeurt in de zomer geeft hij een tweede bloei. Een andere bladplant die kan worden aangeplant is de overbekende hosta. Het kleurenpalet van hosta varieert van lichtgroen, donkergroen, blauw tot gemarmerd tot wit gevlekt. Dicentra spectabilis (gebroken hartje) is onmisbaar voor het vroege voorjaar. Hij draagt in april-mei rood, hartvormige bloemen met witte stippen aan sierlijke, lange, gebogen stengels. Net als de hosta staat hij het liefst in de halve schaduw, in vochtige grond.

Nog meer planten voor de halve schaduw

Anemone hupehensis, Brunnermara macrophylla
Anemone  ‘Pretty Lady Maria’                 Brunnera macrophylla

Tips voor succesvol aanplanten in de schaduw

Nogal wat planten die in de schaduw groeien hebben een voorkeur voor humusrijke en vochtige grond. Verbeter daarom eerst de grond voordat je gaat planten. Voeg een flinke hoeveelheid compost of bladaarde aan de grond toe. Het aanbrengen van dergelijk organisch materiaal zorgt ervoor dat het vocht in de grond beter wordt vastgehouden.