Verzorging olijfboom in pot

Olijfboom in pot

Olijfboom in pot

Hoe verzorg je een olijfboom in een pot

Olijfboom in pot planten

Het planten van een olijfboom in een pot. Hoe ga je te werk? Breng voor een goede afwatering eerst een flinke laag hydrokorrels op de bodem van de pot aan. Daarna breng je een flinke laag mediterrane grond aan. Zet vervolgens de olijfboom met kluit en al in de pot.

Vul de ruimte tussen de kluit en potwand op met mediterrane grond. Druk de grond ook stevig aan. Zorg dat je ongeveer 3 à 5 cm beneden de rand van de pot met de grond eindigt zodat tijdens het watergeven het water niet over de pot wegstroomt. Geef tot slot alles goed water.

Olijfboom in pot bemesten

Voedingsstoffen in een plantenpot raken vrij snel op. Bemest een olijfboom daarom tijdens het groeiseizoen.

Meststoftabletten

Je kunt een olijfboom in een pot op twee manieren bemesten. Je kunt meststoftabletten met een langzaamwerkende meststof vanaf maart in de pot aanbrengen. Druk de tablet in de grond. Zo’n tablet is voldoende voor een heel groeiseizoen.

Vloeibare meststof

Of je voedt de olijfboom in een pot elke maand vanaf maart tot en september met een vloeibare meststof voor olijven, vijgen en citrus. In de rustperiode vanaf de  herfst tot maart moet je een olijfboom in een pot geen mest meer geven.

Olijfboom in pot
Olijfboom                                                                   Blad olijfboom

Wanneer olijfboom verpotten

Het beste tijdstip om een olijfboom te verpotten is het vroege voorjaar. De wortels hebben dan de hele zomer de tijd om nieuwe groei te produceren. Neem een pot die één maat groter is dan de oude. Het is ook zeker verstandig om alleen nieuwe, verse mediterrane grond voor het verpotten te gebruiken.

Kun je een olijfboom vanwege zijn omvang niet meer in een grotere pot zetten, verwijder dan de bovenste laag grond en breng vervolgens een nieuwe laag grond aan.

Wanneer en hoe olijfboom snoeien

1. Het vroege voorjaar, maart/april, is de beste tijd om een olijfboom in een pot of in de volle grond te snoeien. Hoe ver kun je een olijfboom terugsnoeien? Te lang geworden scheuten of takken kunnen tot ongeveer 25 cm teruggesnoeid worden maar niet korter.

2. Verwijder ook dood hout en beschadigde takken.

3. Ook tijdens het hele groeiseizoen (april-augustus) kun je nog rustig vormsnoei bij een olijfboom toepassen, maar niet veel later dan begin september.

4. Ga je een olijfboom na september nog snoeien, dan heeft nieuwe groei niet voldoende tijd meer om af te harden voordat de eerste vorst invalt.

Olijfboom in pot overwinteren

Voor verzorging van een olijfboom in pot in de winter. Zie bij vorstbescherming olijfboom.

Foto’s Modeste Herwig/Greenfingersonline

Tuinontwerp Karin van den Hoven