Verzorging winterviool

winterviolen

winterviolen

Tips voor verzorging winterviool

Planttijd winterviolen

Winterviolen kun je het beste aanplanten vanaf half september tot eind oktober wanneer de grond nog warm is. Ze groeien en bloeien het beste in humusrijke, goed water doorlatende grond in de volle zon of halfschaduw.

Ze zijn bestand tegen winterachtig weer en verdragen goed vorst. Winterviolen kunnen dus overgehouden worden.

winterviool
winterviolen in pot

Tot hoe lang bloeit winterviool

Winterviolen bloeien vanaf de vroege herfst en blijven vrolijke bloemen produceren totdat de vorst intreedt. Dan houden ze ermee op, d.w.z., ze stoppen met de aanleg van nieuwe bloemknoppen. Zodra het weer warmer wordt, zullen ze zeker weer gaan bloeien.

Bloeitijd verlengen winterviool

Je zult ook zien dat in het late voorjaar winterviolen zich gaan extra inspannen. Ze worden langer en gaan de hoogte in groeien. Op een gegeven moment worden ze zo lang, dat ze omvallen en de grond raken met als gevolg dat ze lelijk worden.

Hebben ze dit punt bereikt, dan geef je ze een kleine snoeibeurt. Knip de planten met ongeveer de helft terug en geef ze ook wat vloeibare voeding.

Na zo’n knipbeurt gaan de winterviolen weer opnieuw bloeien tot aan de vroege zomer.

winterviool gaat hangen
Winterviool gaat hangen              Terugknippen winterviool

Winterviolen water geven

Hoe vaak moet je winterviolen water geven. Winterviolen mogen niet te nat maar ook niet buitengewoon droog staan in het groeiseizoen. Geef deze violen in de herfst en wintermaanden water zodra de grond licht is uitgedroogd. Als het vriest moet je winterviolen geen water geven.

Verschil tussen winter- en zomerviolen

Waarom bloeien winterviolen eigenlijk alleen maar in de winter en de lente ? Dat heeft te maken met het tijdstip waarop ze gezaaid worden. Violen, die in de vroege zomer gezaaid en vervolgens opgekweekt worden, bloeien in de winter en in het voorjaar.

Worden violen in de winter gezaaid, dan bloeien ze in de zomer.