Viburnum opulus ‘Roseum’

Viburnum opulus ‘Roseum’

Viburnum opulus ‘Roseum’

Viburnum opulus ‘Roseum’

Gelderse Roos

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: mei – juni
  • Hoogte : 2,50 – 4 m
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

De mooiste soorten Viburnum opulus

Viburnum opulus ‘Roseum’

Viburnum opulus ‘Roseum’ met zijn beeldschone bloemen roept in het vroege voorjaar altijd bewondering op. In mei – juni bloeit hij spectaculair met lichtgroene tot witte kogelronde bollen die lijken op reuze sneeuwballen. Vaak bloeit hij zo rijk dat de takken doorbuigen onder het gewicht van de bollen.

Het blad is frisgroen en verkleurt in de herfst naar paars / bronskleurig. Hij wordt uiteindelijk 2,50-4 m hoog en 2,50 m breed.

Viburnum opulus ‘Compactum’

Heel laag blijft Viburnum opulus ‘Compactum’ en dus goed geschikt voor kleine tuinen. Dit soort is eigenlijk een dwergvorm van de Gelderse roos en wordt 1,50 – 2 m. hoog.

Hoe en wanneer moet je snoeien?

Viburnum opulus ‘Roseum’

Wanneer snoeien Viburnum opulus ‘Roseum’ ( Gelderse roos of Sneeuwbal). Een volwassen struik moet jaarlijks direct na de bloei in juli worden teruggesnoeid.

Snoei na de bloei ongeveer 1 /5 van de oudste takken tot op enkele centimeters boven de grond terug. Dit type snoei stimuleert nieuwe groei.

Viburnum opulus ‘Compactum’

Snoeien Viburnum opulus ‘Compactum’. Een volwassen Viburnum opulus ‘Compactum’ verlangt weinig snoei tot geen snoei. Indien nodig, kan verjongingssnoei toegepast worden. Snoei na de bloei een paar van de oudste takken terug tot aan de basis van de plant.

Problemen bij Viburnum opulus

Ziekten en plagen Viburnum opulus ‘Roseum’. Soms heeft de struik te lijden onder de zogenaamde viburnumkever. Een insect dat het blad aanvreet. Voor bestrijding van de viburnumkever zie bij ziekten en plagen.

Welke plantafstand en standplaats?

Plantafstand Viburnum opulus ‘Roseum’ ( Gelderse roos). Houd bij het aanplanten een afstand van 2 meter tussen de planten aan. Zet de struik voor een rijke bloei op plek in de volle zon of halfschaduw in goed gedraineerde, humusrijke grond.

Planten combineren met Viburnum opulus

Viburnum opulus ‘Roseum’  laat zich goed combineren met vaste planten zoals Campanula, Dicentra , Digitalis en met bloeiende struiken zoals Philadelphus, Potentilla.

Dicentra Alba
Dicentra ‘Alba’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief