Viburnum opulus ‘Roseum’

Viburnum opulus ‘Roseum’

Viburnum opulus ‘Roseum’

Viburnum opulus ‘Roseum’

Gelderse Roos

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende / humusrijke grond
  • Bloeiperiode: mei – juni
  • Hoogte : 2,50 – 4 m
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Soorten

Viburnum opulus ‘Roseum’

Viburnum opulus ‘Roseum’ met zijn beeldschone bloemen roept in het vroege voorjaar altijd bewondering op. In mei – juni bloeit hij spectaculair met lichtgroene tot witte kogelronde bollen die lijken op reuze sneeuwballen. Vaak bloeit hij zo rijk dat de takken doorbuigen onder het gewicht van de bollen.

Het blad is frisgroen en verkleurt in de herfst naar paars / bronskleurig. Hij wordt uiteindelijk 2,50-4 m hoog en 2,50 m breed.

Viburnum opulus ‘Compactum’

Heel laag blijft Viburnum opulus ‘Compactum’ en dus goed geschikt voor kleine tuinen. Dit soort is eigenlijk een dwergvorm van de Gelderse roos en wordt 1,50 – 2 m. hoog.

Snoeien

Snoeien Viburnum opuleus ‘Roseum’ ( Gelderse roos of Sneeuwbal)). De struik moet jaarlijks direct na de bloei in juli worden teruggesnoeid om een rijke bloei en nieuwe groei te stimuleren.

Snoei jaarlijks na de bloei 1 /5 van de oudste takken tot op enkele centimeters boven de grond terug.

Is de Gelderse roos te groot geworden dan kan hij drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip om dat te doen is in maart. Knip alle takken tot enkele centimeters boven de grond af. Geef de struik na zo’n flinke snoeibeurt ook wat compost en geef hem voldoende water tijdens het uitlopen.

Problemen

Ziekten en plagen Viburnum opuleus ‘Roseum’. Soms heeft de struik te lijden onder de zogenaamde viburnumkever. Een insect dat het blad aanvreet. Voor bestrijding van de viburnumkever zie bij ziekten en plagen.

Plantafstand

Plantafstand Viburnum opulus ‘Roseum’ ( Gelderse roos). Houd bij het aanplanten een afstand van 2 meter tussen de planten aan.

Combinaties maken

Viburnum opuleus ‘Roseum’  laat zich goed combineren met vaste planten zoals Campanula, Dicentra , Digitalis en met bloeiende struiken zoals Philadelphus, Potentilla.

Dicentra Alba
Dicentra ‘Alba’