Viburnum tinus opgevreten door kever

Blad aangetast door viburnumkever

Viburnumkever tast bladeren aan van Viburnum tinus

Viburnumkever

Het blad van de Viburnum tinus maar ook de bladeren van de Viburnum opulus ‘Roseum’ kunnen in het vroege voorjaar al behoorlijk worden opgevreten door de beruchte Viburnumkever.

Hoe gaat de viburnumkever te werk

Hoe gaat deze kever te werk. In de late zomer zet de volwassen Viburnumkever eitjes op het blad. Deze komen in het voorjaar uit. Zo rond april – mei verschijnen dus de beige-achtige larven  en richten in deze periode al grote schade aan doordat ze grote gaten maken in de bladeren.

Een tweede aanval volgt meestal in de  zomer, door de larven die zich vanaf het voorjaar ontwikkeld hebben tot grijsbruine volwassen viburnumkevers. Ook zij doen zich te goed aan het blad en verergeren nog eens de schade.

Viburnum tinus
Gezond blad Viburnum tinus                    Opgevreten blad Viburnum tinus

Onderneem actie tegen viburnumkever

Kijk in het vroege voorjaar uit naar de eerste tekenen van aanvallen. Bespeur je gaten in het blad van de Viburnum tinus of je Gelderse roos of zie je larven zitten, neem dan direct maatregelen.

Milieuvriendelijke aanpak

Kies je voor deze aanpak, dan moet je de larven met de hand verwijderen en vervolgens vernietigen. Een arbeidsintensief karwei als het om veel larven gaat.

Bestrijding

Bespuit de larven en de kevers met pyrethrum. Dit is een bestijdingsmiddel, grotendeels op plantaardige basis, waarmee je bladluizen, rupsen en larven kunt bestrijden.

Als je pyrethrum inzet, doe dat dan in april – mei  wanneer de larven nog jong zijn en  nog een keer in begin augustus wanneer de eitjes zijn afgezet.

Meer weten over groei- en bloeiwijze Viburnum tinus. Zie Viburnum tinus