Viburnum tinus
Viburnum tinus
Sneeuwbal
- Standplaats: volle zon / halve schaduw
- Grondsoort: goed doorlatende grond
- Bloeiperiode: dec. – april
- Hoogte: 2-4 m.
- Wintergroen: ja
- Winterhard: ja ( heeft bescherming nodig)
Viburnum tinus ( sneeuwbal ) is een mooie, groenblijvende, langbloeiende struik. Vanaf november/december tot aan april bloeit hij onophoudelijk met massa’s roze/witte bloemen. Na de bloei produceert hij nog eens zwarte bessen.
Van oorsprong is Viburnum tinus een mediterrane plant. Hij stelt dus een zonnige, beschutte standplaats op prijs en op deze plek zal hij trouwens de meeste bloemen produceren. Maar ook in de halve schaduw zal hij het goed doen.
Soorten
Viburnum tinus
Een Viburnum tinus groeit uit tot een forse struik en heeft dus wel wat ruimte nodig. Ongesnoeid kan hij een hoogte bereiken van 4 m. en een breedte van 3 m.
Viburnum tinus ‘Eve Price’
Wat lager blijven Viburnum tinus ‘Eve Price’ en Viburnum tinus ‘Gwenllian’. Beide soorten worden ongeveer 1,50 m.-2,40 m hoog en dragen platte, witte bloemschermen met knoppen die vaak roze gekleurd zijn.
Knoppen Viburnum tinus Bessen Viburnum tinus
Snoeien
Viburnum tinus struik
Wanneer Viburnum tinus snoeien. De struik kan het beste na de bloei in april worden teruggesnoeid. In deze periode kunnen takken verwijderd worden die de vorm bederven. Verder heeft de struik weinig snoei nodig.
Viburnum tinus op stam
Een Viburnum tinus op stam moet eveneens na de bloei in april gesnoeid worden. Kort de uitstekende takken in, zodat de plant zijn bolvorm behoudt. Snoeien in het najaar is niet zinvol omdat je dan de bloemknoppen in aanleg wegknipt.
Drastisch snoeien
Drastisch snoeien Viburnum tinus. Als Viburnum tinus te groot is geworden kan hij heel goed drastisch teruggesnoeid worden. Het beste tijdstip voor zo’n flinke snoeibeurt is het vroege voorjaar en wel in maart. Kort de de struik tot ongeveer 50 cm boven de grond in.
Verzorging in de winter
Een Viburnum tinus is goed winterhard. Bij strenge vorst kunnen de bladeren schade oplopen. Hoe bescherm je Viburnum tinus tegen vorst.
De bloemknoppen maar ook het blad van een Viburnum tinus kun je tijdens een strenge vorstperiode redelijk goed beschermen door hem af te dekken met vliesddoek.
Blad van Viburnum tinus is bruin geworden door de vorst. Wat kun je doen om een Viburnum tinus met bruine bladeren te laten herstellen. Zie bruine bladeren door vorst.
Ziekten
Ziekten en plagen Viburnum tinus. Soms heeft de struik te lijden onder de zogenaamde viburnumkever. Een insect dat het blad aanvreet. Voor bestrijding viburnumkever zie bij ziekten en plagen.
Planten combineren met Viburnum tinus
Viburnum tinus laat zich goed combineren met andere struiken zoals Amelanchier lamarckii, Photina x fraseri, Prunus lusitanica.
Amelanchier lamarckii