Viburnum tinus

Viburnum tinus

Viburnum tinus

Viburnum tinus

Sneeuwbal

  • Standplaats: volle zon of halfschaduw
  • Grondsoort: goed waterdoorlatende grond
  • Bloeiperiode: nov. – april
  • Hoogte: 2-4 m.
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja ( heeft bescherming nodig)

Lees alles over de Viburnum tinus ( sneeuwbal ), een wintergroene heester, die gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar voor een kleurrijke aanblik in de tuin zorgt. Vanaf november kun je al genieten van de bloemenpracht van deze groenblijvende struik. Dan verschijnen de roze bloemknoppen, die zich zullen openen in witte bloempjes.

De bloei zal aanhouden tot maart-april. Na de bloei draagt hij de hele zomer blauwzwarte bessen.

Viburnum tinus

Bloemknoppen van Viburnum tinus in de vroege winter. In de zomer verschijnen er blauwzwarte bessen. 

De mooiste soorten viburnum tinus

Bekende en populaire soorten zijn Viburnum tinus ‘Eve Price’, ‘Gwellian, ‘Spirit’ en ‘Lisa Rose’. Ze onderscheiden zich van elkaar door de kleur van hun bloemknoppen en groeiwijze. Viburnum tinus soorten zijn ook op stam te koop. Deze vorm van de struik wordt vaak geplant in potten.

Viburnum tinus ‘Eve Price’

‘Eve Price’ is een fraaie, winterbloeiende heester met mooie kwaliteiten. Hij valt op door zijn karmijnrode bloemknoppen waaruit in de vroege winter rijkbloeiende witroze bloempjes tevoorschijn komen. Deze middelgrote heester heeft een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van 1,5 tot 2,5 meter.

Viburnum tinus 'Eve Price', Viburnum tinus 'Lisa Rose'

De bloemknoppen van ‘Gwellian’ openen in een roze kleur. Viburnum tinus ‘Lisa Rose’ draagt felroze bloemknoppen.

Viburnum tinus ‘Gwellian’

Dit soort heeft een wat losse groeiwijze en draagt ovaal, glanzend blad, dat wat groter is dan het blad van ‘Eve Price’. Net als alle andere Viburnum tinus soorten behoudt ‘Gwellian’ zijn blad in de winter. Ook is hij geschikt om als lage haagplant te gebruiken. ‘Gwellian’ draagt vanaf het late najaar dieproze bloemknoppen die later uitlopen met witte bloemen.

Viburnum tinus ‘Lisa Rose’

‘Lisa Rose’ onderscheidt zich van andere soorten door zijn felroze tot rode bloemknoppen die al vroeg in het najaar een grote sierwaarde hebben. In de vroege wintermaanden zullen de bloemen in een lilaroze kleur tevoorschijn komen, waarna ze naar wit zullen verkleuren. Hij heeft een gemiddelde groeisnelheid en wordt ongeveer 1,5 tot 2 meter hoog.

Hoe zorg je voor een optimale groei en bloei ?

  • Kies voor een gezonde groei van Viburnum tinus voor een beschutte standplaats in de volle zon of halfschaduw. Ook in de halfschaduw voelt de struik zich goed thuis, al zal hij op zo’n plek wat minder rijk bloemen produceren.
  • Wat de grondsoort betreft kan hij in elke goed waterdoorlatende grond geplant worden. Geef de struik direct na de aanplant voldoende water. Voorzie de struik, van voldoende water ook na de aanplant in het eerste jaar, zeker in droge perioden. Dat komt de ontwikkeling van de wortels ten goede.
  • Geef de Viburnum tinus in het voorjaar voor een nieuwe, sterke groei wat organische mest. Dat kunnen koemestkorrels zijn.
  • Soms heeft de struik te lijden onder de zogenaamde viburnumkever. Een insect dat het blad aanvreet. Voor bestrijding viburnumkever zie bij ziekten en plagen.

Hoe en wanneer moet ik snoeien ?

Viburnum tinus struik snoeien

In het voorjaar na de bloei kun je de struik een snoeibeurt geven. Verwijder dode takken maar ook takken die de vorm bederven, zoals te ver uitstekende takken. Pas geen snoeibeurt in het najaar toe, want dan knip je de jonge bloemknoppen weg.

Verder verdraagt Viburnum tinus  goed drastische- of verjongingssnoei als de struik te groot of te oud is geworden. Het beste tijdstip voor zo’n type snoei is het vroege voorjaar. De struik kan dan worden ingekort tot ongeveer 50 cm boven de grond. Na zo’n snoeibeurt zal de plant weer van onderuit uitlopen(teruggroeien)

Viburnum tinus op stam snoeien

Bij een Viburnum tinus op stam is het belangrijk dat de plant zijn bolvorm behoudt. Kort de uitstekende takken na de bloei in het voorjaar in zodat de plant er netjes en aantrekkelijk eruit blijft zien.

Wat doe je bij vorst met een Viburnum tinus ?

Een Viburnum tinus, geplant op een beschutte plek waar hij beschermd wordt tegen gure, koude oostenwind, is goed bestand tegen vorst. Hij verdraagt gemakkelijk -10 graden vorst en is dus redelijk tot goed winterhard.

Wel moet de plant bij strenge vorst beschermd worden, anders kan het groene blad en de ongeopende bloemtuilen beschadigd raken. Jonge bloemknoppen en het blad kun je beschermen door de struik af te dekken met een paar lagen vliesdoek van dikke kwaliteit.

Planten combineren met Viburnum tinus

Combineer de heester Viburnum tinus met andere struiken zoals Amelanchier lamarckii, Photina x fraseri, Prunus lusitanica. Ook het aanplanten van lage, vaste planten van 30 cm hoog zoals groenblijvende bodembedekkers zullen het hele jaar voor spannende afwisseling van groen en bloemen rondom de Viburnum tinus zorgen.

Amelanchier lamarckii
Amelanchier lamarckii

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief