Vinca

Vinca major ‘Variegata’

Vinca major ‘Variegata’

Vinca

Maagdenpalm

Standplaats: zonnig / halve schaduw
Grondsoort: goed doorlatende / vochtige grond
Bloeiperiode: april – mei
Hoogte; 20 – 40 cm
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Vinca, ook wel maagdenpalm genoemd, draagt het hele jaar mooie, glanzende, lancetvormige bladeren en bloeit met kleine roze, witte, blauwe of purperen bloemen, die in al vroeg in april verschijnen. Deze vaste plant blijft groen in de winter.

Mooie soorten vinca minor

Vinca minor ‘Gertrude Jekyll’

Mooi zuiver witbloeiend is Vinca minor ‘Gertrude Jekyll’. Een goed soort om een donkere hoek in een tuin  te laten oplichten. Bereikt een hoogte van 20 cm  en een breedte 50 cm.

Vinca minor ‘Argenteovariegata’

Vinca minor ‘Argenteovariegata’ onderscheidt zich door zijn fijne blaadjes met een smal crême-geel randje. Hij bloeit met violetblauwe bloemen.

Vinca minor ‘Atropurpurea’

‘Atropurpurea’ wordt gewaardeerd om zijn aparte donkerpaarse bloemen. Combineer hem eens met een witbloeiende Vinca minor, dan zullen zijn donkerpaarse bloemen nog eens extra opvallen.

Vinca major ‘Variegata’

Vinca major ‘Variegata’ draagt grote, blauwe, stervormige bloemen. Zijn bladeren zijn donkergroen met opvallende witte randen. Het is een krachtige, snelle groeier en dus geschikt voor een grote oppervlakte. Kan gaan woekeren indien niet onder controle gehouden wordt.

Vinca minor Atropurpurea, Vinca minor alba
Vinca minor ‘Atropurpurea’                   Vinca minor ‘Alba’

Wanneer en hoe moet ik snoeien?

Vinca ( maagdenpalm).Vinca minor / major. Als de scheuten te lang geworden zijn, knip ze dan in het vroege voorjaar, begin maart, flink terug. Knip ook de lelijk geworden bladeren diep terug. De plant loopt vervolgens onmiddellijk weer uit.

Als het vriest in deze periode moet je de knipbeurt even uitstellen.

Wat is de beste standplaats?

Vinca ( maagdenpalm ) is een gemakkelijke, snelgroeiende, groenblijvende bodembedekker voor de halve schaduw maar voelt zich ook thuis op schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld onder struiken en bomen. Voorin een border met veel licht en zon komt hij ook goed tot zijn recht en zal daar trouwens wat rijker bloeien.

Hoe plant ik vinca minor aan?

Plantafstand Vinca minor / major (maagdenpalm ). Houd bij het aanplanten een afstand van 20 -30 cm tussen de planten aan. Wanneer Vinca minor/major aanplanten? De beste tijd voor het aanplanten van vinca’s is maart tot half oktober.

Leuke planten combineren met vinca minor

Vinca ( maagdenpalm) kan uitstekend gecombineerd worden met Groenblijvende bodembedekkers en Carex , Brunnera, Dicentra spectabilis, Varens, Liriope muscari

Brunnera macrophylla
Brunnera macrophylla

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief