Vitis vinifera

Vitis vinifera

Vitis vinifera

Vitis vinifera

Druif / Wijnstok

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed, doorlatende grond
  • Boeitijd: juni – juli (bloemen)
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee (bladverliezend)
  • Winterhard:ja

Als klimplant heeft de druif veel te bieden. Hij kan gemakkelijk over een pergola of tegen een muur geleid worden en draagt opvallende bladeren, die mooi zijn om tegen aan te kijken. In juni – juli produceert hij kleine, groene bloempjes, die later uitgroeien tot druiventrossen.

Er zijn veel druivenplanten, die goedsmakende druiven opleveren.

De mooiste soorten

Vitis vinifera ‘Boskoop Glorie’

Vitis vinifera ‘Boskoop Glorie’ is een goede, gezonde buitendruif, die uiteindelijk 4-7 m. hoog wordt. De druiven van deze druif zijn donkerblauw van kleur en uitstekend eetbaar. Geef ‘Boskoop Glorie” een standplaats in de volle zon voor het beste resultaat.

Vitis vinifera ‘Purpurea’

Vitis vinifera ‘Purpurea’ is meer een soort sierdruif en wordt gewaardeerd vanwege zijn aantrekkelijk, paars blad, dat in de herfst mooi verkleurt naar donkerrrood. Hij produceert kleine trosjes druiven, die wat bitter en zuur smaken.

Hij bereikt een uiteindelijke hoogte van 4-8 meter en een breedte van 0,90 -1,50 meter en kan goed gecombineerd worden met een roze clematis of met de zachroze klimroos “New Dawn’.

Vitis coignetiae

Ook de Vitis coignetiae wordt veelal aangeplant vanwege zijn blad. Het is een zeer snelgroeiende klimmer, afkomstig uit Japan, die met gemak 15 meter hoog kan worden. Hij heeft zeer grote, groene, gelobde bladeren, die in de herfst een spectaculaire rood/oranje kleur krijgen. De druiven zijn uiterst kleine en zijn blauw/zwart.

Wanneer en hoe moet snoeien je?

Snoeien winter

Wanneer moet druif  (Vitis vinifera ) gesnoeid worden. Wintersnoei. De druif moet tussen november en januari gesnoeid worden.

Snoei alle zijtakken, die aan een hoofdtak groeien terug tot op 2 à 3 ogen. Deze snoei stimuleert een grotere oogst. Ook herstel je hiermee de vorm van de plant.

Snoeien zomer

Zomersnoei druif. Start met zomersnoei zodra de plant trosjes met kleine bessen (kleine druifjes) gevormd heeft.

Dun in juni de druiventrosjes uit. Laat per scheut slechts 1 à 2 trosjes staan. De overige trosjes knip je af. Ook de lange scheut zelf waaraan de trosjes hangen pak je aan. Kort de lange scheut in tot twee bladeren voorbij de laatste tros.

Scheuten waaraan geen vruchten zitten, kort je in tot 4 à 5 bladeren.

uitdunnen druiventrosjes
uitdunnen druiventrosjes en scheut zonder vruchten

Wanneer druif planten?

Tijdstip aanplanten druif. Een druif kan het beste in november – december of anders in maart – april worden aangeplant.

Water geven. De druif verdraagt van nature goed droogte. I.v.m. verspreiding ziekten is goed om de druif in droge, warme periodes flink wat water te geven.

Problemen bij druif

Ziekten en plagen Druif . De bladeren van de druif kunnen soms ontsiert worden door bobbels, veroorzaakt door de galmijt. Meer weten ? Zie bij ziekten en plagen

Meer lezen over klimplanten

Solanum jasminoides

Passiebloem

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief