Weigela

Weigela 'Bristol Ruby'

Weigela 'Bristol Ruby'

Weigela

Weigelia

  • Standplaats: volle zon of halfschaduw
  • Grondsoort: goed water doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei-juni
  • Hoogte: 1- 2,5 meter
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Weigela is een prachtige, winterharde heester die in de vroege zomer uitbundig bloeit met witte, roze of rode bloemen. Hij verlangt volle zon of halfschaduw. Op een plek in de volle zon zal hij rijker bloeien.

Soorten

Weigela ‘Bristol Ruby’

Weigela ‘Bristol Ruby’ produceert in mei-juni een overvloed aan karmozijnrode, trompetvormige bloemen met donkergroen blad. ‘Bristol’ is een krachtige, snelgroeiende weigela. Verwacht een hoogte van 2,5 m en een breedte van 2 m.

Weigela ‘Ebony and Ivory’

Dit soort onderscheidt zich door diepgroen blad dat later in het seizoen fraaie, roodbruine tinten vertoont. De ivoorwitte bloemen kleuren mooi met het donkere blad.

Weigela ‘Ebony and Ivory’ is uitstekend geschikt voor kleine tuinen en zal het ook goed doen in een plantenbak. Deze kleinblijvende weigela wordt ongeveer 1 m hoog en 0,8 m breed.Weigela Ebony and Ivory
Weigela ‘Ebony and Ivory’                                      Weigela florida ‘Variegata’

Weigela florida ‘Variegata’

Vroeg in de zomer bloeit Weigela florida ‘Variegata’ met massa’s lichtroze bloemen waar veel vlinders en bijen op afkomen. Het bonte blad heeft in het begin een opvallende crême-witte rand, later in seizoen bleekgeel. ‘Variegata’ bereikt  ongeveer een hoogte van 1,5 tot 2 m.

Snoeien

Wanneer en hoe snoeien Weigela (Weigelia). Snoei een volwassen weigela struik in juli, direct na de bloei. Snoei de takken die gebloeid hebben met ongeveer 1/3 terug om de struik zijn vorm te laten behouden.

Indien een volwassen weigela struik te groot is geworden kunnen na de bloei , één of twee van de oudste, dikste takken tot op de grond toe worden afgeknipt. Dit type snoei stimuleert nieuwe groei. Weigela bloeit op het hout van het vorige jaar.

Combinatie

Struiken zoals ceanothus, spiraea  philadelphus en vaste planten zoals alchemilla mollis laten zich goed combineren met weigelia.

Alchemilla mollis
Alchemilla mollis