Wisteria
Wisteria
Blauwe regen
- Standplaats: volle zon, lichte schaduw
- Grondsoort: goed doorlatende /vruchtbare grond
- Bloeiperiode: mei-juni
- Hoogte: 9- 10 meter
- Wintergroen: bladverliezend
- Winterhard: ja
Wisteria is een bladverliezende klimplant, die zeer krachtig groeit en bovenal zeer geliefd is om zijn elegante, hangende tuilen met bloemen. Het kleurenpalet van de bloemen varieert van lichtroze, purper, lavendelblauw tot wit.
Er zijn meerdere soorten: Wisteria sinensis en Wisteria floribunda. Ofschoon beide veel op elkaar lijken, zijn ze toch heel gemakkelijk te herkennen.
Kijk naar hun draaiing. Wisteria sinensis draait zich linksom om zijn ondersteuning, terwijl de stengels van de Wisteria floribunda zich rechtsom draaien.
De mooiste soorten wisteria
Wisteria floribunda ‘Rosea’
Wisteria floribunda ‘Rosea’ produceert in juni prachtige, hangende trossen met kleine zachtroze bloemen, die heerlijk ruiken. De trossen kunnen wel 45 cm lang worden. Hij wordt 10 meter hoog en 5 meter breed. Witbloeiend is Wisteria floribunda ‘Alba’.
Wisteria floribunda ‘Multiijuga’
De meest adembenemend, lange bloemtrossen worden geproduceerd door Wisteria floribunda ‘Multiijuga’. Bij oudere planten van dit soort bereiken de bloemtrossen vaak een lengte van 1 meter. Wisteria floribunda ‘Multiijuga’ wordt 9 meter hoog en 3 meter breed.
Wisteria sinensis
Wisteria sinensis bloeit eveneens in de vroege zomer en zijn lavendelblauwe bloemen verschijnen in tegenstelling tot die van de Wisteria floribunda op kale takken, voordat het blad uitloopt. Hij bereikt een hoogte van 9 meter en een breedte van 4 meter.
Wisteria sinensis ‘Alba’
Wisteria sinensis ‘Alba’ draagt witte bloemen en wordt zeer gewaardeerd om zijn sterke geur.
Hoe en wanneer moet ik snoeien?
Snoeien winter wisteria
Wanneer wisteria (blauwe regen ) snoeien. Om een volwassen wisteria onder controle te houden, moet hij 2 keer per jaar gesnoeid worden. Bovendien stimuleert flink snoeien ook nog eens de aanleg van bloemknoppen.
Wintersnoei. Snoei alle zijscheuten die in de zomer gesnoeid zijn, nog een keer terug tot op 2 à 3 gezonde knoppen. Doe dit karwei in februari. Als hij het vriest in deze periode, stel je de snoeibeurt even uit.
Snoeien zomer wisteria
Zomersnoei. Snoei de nieuwe, lange, zachte groei in juli-aug. terug tot op 15-20 cm van een hoofdtak of anders tot 5 of 6 bladeren.
Wisteria kan na de bloei peulen produceren. De peulen plus zaden zijn giftig. Soms ontploffen de peulen en de zaden verspreiden zich dan op de aarde. Je kunt de peulen zonder meer afknippen.
blad wisteria en peulen wisteria
Hoe en waar wisteria planten?
Deze klimplant staat graag op een plek in de volle zon of halfschaduw en in goed gedraineerde, vruchtbare grond.
Hoe wisteria planten. Breng in het plantgat flink wat compost aan voordat de wisteria in het plantgat geplaatst wordt. De compost zorgt ervoor dat het vocht rondom de plant wordt vastgehouden.
Hoe wisteria leiden tegen een muur?
Een wisteria is niet zelfhechtend, heeft hulp nodig en moet dus geleid worden. Je kunt hem over een pergola of een rozenboog leiden. Of laat hem langs een muur groeien. Kies in ieder geval voor een stevige pergola, want een volgroeide Wisteria weegt behoorlijk zwaar.
Muren moeten voorzien worden van steunpunten, b.v. schroefogen, waaraan met bindmateriaal de twijgen vastgemaakt kunnen worden.
Planten combinerenmet wisteria
Een wisteria kan goed gecombineerd worden met clematissen. Laat door de dichte massa van de wisteria b.v. de violetblauwe Clematis ‘Perle d’Azur’ of een Clematis montana groeien.