Wit schuim op bloem lavendel

Philaenus spumarius

Philaenus spumarius

Oorzaak wit schuim of soort spuug op lavendel

In het vroege voorjaar, meestal in mei tot aan het begin van de zomer kunnen de bloemen of de stelen van lavendel ontsiert worden door een propje wit schuim. Ook op andere kruidachtige planten zoals rozemarijn of artemisia kan het schuim verschijnen.

Wat doet het schuimbeestje?

  • Wat veroorzaakt het schuim? De schuimcicade ( Philaenus spumarius)  ook wel schuimbeestje/spuugbeestje of koekoeksspog genoemd legt in het najaar haar eitjes op de blaadjes van lavendel, waar ze vervolgens overwinteren.
  • In het voorjaar komen uit deze eitjes nimfen (larven) te voorschijn en bedekken zich met schuim om zich tegen belagers te beschermen. De larven zijn piepklein ( 5-7 mm) en voeden zich met het plantensap uit de stengels of bladeren.

Schuimcicade op rozemarijn/ cuckoo spit on rosemary
Schuimcicade op rozemarijn en schone rozemarijn.

Hoe kom ik van het schuimbeestje af?

De larven van het schuimbeestje richten nauwelijks schade aan omdat hun aantallen in het schuim zeer klein zijn. Beschouw ze dus niet als een bedreiging.

Ze zijn trouwens ook gemakkelijk te bestrijden. Spuit het schuim gewoon weg met een flinke waterstraal. Of doe handschoenen aan en zet je vingers in het schuim en haal de larven uit het schuim.

Meer lezen

Verzorging lavendel

Verzorging rozemarijn

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief