Wollige dopluis op Acer palmatum

Wollige dopluis op Acer palmatum

Wollige dopluis op Acer palmatum

Welke planten hebben last van wollige dopluis ?

Acer palmatum (japanse esdoorn) maar ook  hortensia’s en hulst kunnen last hebben van wollige dopluis.  Deze dopluis op een Acer palmatum wordt pas goed zichtbaar wanneer er eitjes gelegd zijn. In de vroege zomer (juni) produceert wollige dopluis eitjes aan de onderkant van het blad in witte, wasachtige plakkaten ( bolletjes).

Hoe ziet wollige dopluis eruit ?

Eind juni komen uit deze plakkaten jonge dopluizen tevoorschijn. De jonge dopluizen hebben een bruine kleur, zijn ongeveer 4 mm groot. Ze zuigen plantensappen uit de bladeren op en scheiden honingdauw uit, wat later de vorm aanneemt van roetdauw.

Dat alles kan de groei van Acer palmatum verzwakken. De aanwezigheid van kleine aantallen dopluizen zullen echter weinig schade aanrichten. Pas als het om grote aantallen gaat kan de plant in zijn groei belemmerd worden.

wollige dopluis op Acer palmatum
Gezonde Acer palmatum en  Acer palmatum bedekt met dopluis.

Hoe bestrijd je wollige dopluis?

  • Hoe bestrijdt je wollige dopluis op Japanse esdoorn?  Besproei de bladeren, ook de onderkant van de bladeren, van Acer palmatum in juni/juli met Promanal-R ( Ecostyle).  In deze periode komen immers de luizen uit de eitjes tevoorschijn.
  • Wil je geen bestrijdingsmiddel toepassen, ga dan als volgt te werk. Veeg de witte plakkaten waarin de jonge luizen zitten met een vochtig wattenschijfje handmatig van het blad af. Dat werkt goed. Zeker als het gaat om kleine aantallen.

Wollige dopluis op Hortensia Annabelle
Wollige dopluis  op de Hortensia ‘Annabelle’

Meer lezen

Verzorging Acer palmatum

Verzorging Hortensia ‘Annabelle’

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief