Zevenblad bestrijden

Zevenblad

Zevenblad

Zevenblad bestrijden in de tuin

Hoe herken je zevenblad?

Zevenblad is goed te herkennen. Het samengesteld blad bestaat veelal uit zeven groene bladeren. Verder is zevenblad een vaste plant die in de zomer bloeit met witte bloemenschermen. In de winter sterft zevenblad af.

Hoe verspreidt zevenblad zich?

De plant vermeerdert zich nauwelijks via het zaad van de bloemen. De echte boosdoeners zijn eigenlijk de ondergrondse worteluitlopers.

Wanneer je zevenblad gaat omspitten, breken er stukjes af van de wortels. Elk klein stukje van de wortel dat achterblijft in de grond is in staat om opnieuw uit te groeien tot een nieuwe, volwassen plant.

5 manieren om zevenblad te bestrijden

1. wortels verwijderen van zevenblad

Met een stevige riek kun je zevenblad goed uit je tuin verwijderen. Maak de grond met de riek voorzichtig los en haal de plant met al zijn wortels uit de grond. Soms moet je de riek behoorlijk diep in de grond steken, want de wortels kunnen bij volwassen planten wel 30 tot 40 cm lang zijn.

Zevenblad opgegraven
Uitgegraven zevenblad plant

2. Zevenblad onderdrukken met geranium

Zet groenblijvende bodembedekkers neer die een dichte mat vormen, waardoor het onkruid zevenblad geen kans krijgt om omhoog te komen.

Geranium macrorrhizim heeft een dichte, bodembedekkende groeiwijze en zal het zevenblad goed onderdrukken. Ook de bodembedekker Bergenia (schoenlappersplant) met zijn groenblijvend, leerachtig blad kan het verschijnen van zevenblad effectief tegengaan.

Geranium macrorrhizum
Geranium macrorrhizum

3. Handmatig blad verwijderen van zevenblad

Je kunt er ook voor kiezen om handmatig de bladeren van zevenblad te verwijderen. Het is een betrekkelijke, eenvoudige methode. Elke plant, die constant van zijn bladgroen beroofd wordt, raakt op den duur uitgeput en zal afsterven. Dus ook zevenblad.

Bedenk wel dat je deze aanpak moet blijven volhouden. Iedere keer als de bladeren tevoorschijn komen, moeten ze weer afgeknipt worden.

4. Zevenblad afdekken met zwart plastic

Een ander strijdmiddel dat je kunt inzetten tegen zevenblad is stevig zwart plastic dat geen daglicht doorlaat. Zeker grote vlakken met zevenblad kunnen heel goed afgedekt worden met dit soort plastic. De grond moet wel één tot 2 seizoenen bedekt blijven met dit spul.

Het zal effect hebben, want het zevenblad zal geen daglicht krijgen en gaat uiteindelijk dood.

5. Voorkom oprukken van zevenblad

Zevenblad kan via een aangrenzende tuin heel gemakkelijk oprukken. Vaak weet de plant zich onder een schutting een weg te banen naar een nabijgelegen perceeel.

Dit kun je voorkomen door op de erfscheiding een diepe geul te graven van ongeveer 90 cm diep en deze te bekleden met worteldoek of een ondoordringbaar soort plastic.

Zevenblad mag niet op de composthoop

Alle delen van het Zevenblad kun je maar beter niet op de composthoop gooien. Dat verontreinigt de compost. Voer Zevenblad dus op een andere manier af.

Meer lezen

Haagwinde
Haagwinde

Overeenkomende Content

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Praktische tips voor planten en tuinieren

 

 

Maandelijks persoonlijk snoeiadvies in je mail

Een service van Greenfingersonline

Maandelijks advies om je planten beter te laten groeien

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Greenfingersonline

Greenfingersonline Nieuwsbrief