Zevenblad bestrijden

Zevenblad

Zevenblad

Het bestrijden van zevenblad in de tuin

Hoe herken je zevenblad

Zevenblad is goed te herkennen. Het samengesteld blad bestaat veelal uit zeven groene bladeren. Maar het kunnen er ook minder zijn. Verder is zevenblad een vaste plant die in de zomer bloeit met witte bloemenschermen. In de winter sterft zevenblad af.

Hoe vermeerdert zevenblad zich

De plant vermeerdert zich nauwelijks via het zaad van de bloemen. De echte boosdoeners zijn eigenlijk de ondergrondse worteluitlopers.

Wanneer je zevenblad gaat omspitten, breken er stukjes af van de wortels. Elk klein stukje van de wortel dat achterblijft in de grond is in staat om opnieuw uit te groeien tot een nieuwe, volwassen plant.

Hoe zevenblad verwijderen

1. Uitgraven met de riek

Met een stevige riek kun je zevenblad goed uit je tuin verwijderen. Maak de grond met de riek voorzichtig los en haal de plant met al zijn wortels uit de grond. Soms moet je de riek behoorlijk diep in de grond steken, want de wortels kunnen bij volwassen planten wel 30 tot 40 cm lang zijn.

Zevenblad
Zevenblad                                                            Uitgegraven zevenblad plant

2. Zevenblad bestrijden met andere planten

Zet op plekken, waar het zevenblad opkomt, planten neer die de concurrentie kunnen aangaan met zevenblad. Denk aan Geranium macrorrhizum en Bergenia.

Geranium macrorrhizim heeft een dichte, bodembedekkende groeiwijze en zal het zevenblad goed onderdrukken. Ook Bergenia (schoenlappersplant) met zijn groenblijvend, leerachtig blad kan het verschijnen van zevenblad onderdrukken.

3. Zevenblad uitputten

Je kunt er ook gewoon voor kiezen om handmatig de bladeren van zevenblad te verwijderen. Het is een betrekkelijke, eenvoudige methode. Elke plant, die constant van zijn bladgroen beroofd wordt, raakt op den duur uitgeput en zal afsterven. Dus ook zevenblad.

Bedenk wel dat je deze aanpak moet blijven volhouden. Iedere keer als de bladeren tevoorschijn komen, moeten ze weer afgeknipt worden.

4. Afdekken met zwart plastic

Een ander strijdmiddel dat je kunt inzetten tegen zevenblad is stevig zwart plastic dat geen daglicht doorlaat. Zeker grote vlakken met zevenblad kunnen heel goed afgedekt worden met dit soort plastic. De grond moet wel één tot 2 seizoenen bedekt blijven met dit spul.

Het zal effect hebben, want het zevenblad zal geen daglicht krijgen en gaat uiteindelijk dood. Je kunt vervolgens nog aarde of ander materiaal op het plastic storten, zodat het aan het zicht onttrokken wordt.

Niet op de composthoop

Alle delen van het Zevenblad kun je maar beter niet op de composthoop gooien. Dat verontreinigt de compost. Voer Zevenblad dus op een andere manier af.

Voorkom oprukken van zevenblad uit andermans tuin

Heb je geen last van zevenblad in je tuin maar je buren wel, dan is het oppassen geblazen. Zevenblad kan via een aangrenzende tuin heel gemakkelijk oprukken. Vaak weet de plant zich onder een schutting een weg te banen naar een nabijgelegen perceeel.

Dit kun je voorkomen door op de erfscheiding een diepe geul te graven van ongeveer 90 cm diep en deze te bekleden met worteldoek of een ondoordringbaar soort plastic.

Geranium macrorrhizum 'Czakor'
Geranium macrorrhizum